Vanaf 20 juni heeft Haspengouw zijn eigen pelgrimsroute van bijna 100 km, de Via Christina Mirabilis. Dit meerdaags pelgrimspad werd gecreëerd door 35 vrijwilligers rond Christina Mirabilis, een opmerkelijke vrouw uit Haspengouw. Haar verhaal leidt pelgrims via een wandelgids door de natuur, langs erfgoed en kunst. Eén van de vijf dagetappes voert naar de Christina Mirabilis Kluis in Borgloon. Op 21, 22 en 23 juni worden het pelgrimspad en een nieuwe kunstinstallatie in de Kluis voor het publiek geopend. Iedereen is welkom op dit feestweekend.

 

In het voetspoor van Christina de Wonderbare (+1224 – 2024)

Exact 800 jaar na haar dood inspireert Christina meer dan ooit. Wereldwijd. Als jonge vrouw sterft Christina. Dit abrupte einde wordt het begin van Christina’s wonderbaarlijke verhaal. Lieve Opsteyn, Erfgoed Haspengouw: “Dit is bijzonder immaterieel erfgoed van onze streek. Hier heeft Christina geleefd. Tijdens de tocht leer je haar kennen via erfgoedplekken. Sommigen bestonden al tijdens haar leven of waren verbonden met haar dood. Zo vind je Christina’s relieken in de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Sint-Truiden. Andere plekken zijn te linken aan een Christina-thema of anekdote. In een wandelgids wordt dit samengebracht, met Christina als rode draad.”

Anders kijken naar psychische kwetsbaarheid

De initiatiefnemers willen dat Christina’s verhaal je met andere ogen doet kijken naar psychische kwetsbaarheid. Christina gedroeg zich zonderling, doorstond veel pijn en onbegrip. Toch zei ze vrank en vrij wat ze te zeggen had. Uiteindelijk zagen mensen haar als raadgever. ‘Praten over je eigen geestelijke gezondheid of die van anderen is vandaag al te vaak taboe. “Christina is een inspiratie om dit te doorbreken. We zijn dan ook fier dat het pelgrimspad langs onze twee campussen komt”, vertelt Bert Plessers, directeur van het Psychiatrisch Ziekenhuis Asster in Sint-Truiden.

 Kunst op een magische plek

Ogen openen doet dit project via pelgrimeren maar ook via kunst. In Borgloon, in een ruimte onder de Sint-Odulphuskerk, wordt een nieuwe kunstinstallatie onthuld, geïnspireerd door Christina. Kunstenaars Griet Teck en Maud Seuntjens werkten samen met lokale kunstenaars en vrijwilligers aan deze tweede installatie ‘Mirabilis’. De makers vertellen: “De thema’s die in Christina’s verhaal aan bod komen, liggen ons nauw aan het hart. Vanuit onze documentaire praktijk linken we het oude verhaal van Christina met de nood aan verbinding en nabijheid bij psychisch lijden. We brengen verschillende stemmen samen tot een verstild beeld en nodigen uit om hiernaar te luisteren en te voelen. We willen van de kluis een ruimte maken voor verwondering en kwetsbare kracht waar zowel de lichtheid als de zwaarte van het bestaan mogen zijn. De kunstinstallatie Mirabilis is een gecomponeerde stroom die onophoudelijk beweegt tussen hemel en aarde.”

Mensen maken het pad

Op vraag van Forum Okso vzw kreeg het project steun via het Vlaamse subsidiereglement bovenlokale cultuurprojecten, Erfgoed Haspengouw, de lokale besturen van Borgloon en Sint-Truiden, het ESF-project Klooz en 60 crowdfunders. Het hele project werd opgestart en gerealiseerd door 35 vrijwilligers, vooral uit de eigen regio. Loes Ory, schepen van Toerisme van het lokaal bestuur Borgloon: “Een pelgrimsroute wordt in leven gehouden door mensen: door pelgrims maar ook door streekgenoten die reizigers verwelkomen en bijstaan. Wij noemen het pelgrimsgastvrijheid. Toeristische ondernemers en locals leren van pelgrims en van elkaar hoe die gastvrijheid in te vullen en uit te bouwen.”

Pelgrimsroutes zijn ‘in’.

Een wandelgids en de wandelapp Wikiloc leiden pelgrims langs het pad. De route start in Sint-Truiden, loopt over Brustem naar Wellen en Borgloon, en via Zepperen terug naar Sint-Truiden. Elke dagetappe wandel je naar een bijzonder doel, en onderweg is er ruimte voor rust, introspectie en bezinning.

 Christina Mirabilis midzomerdriedaagse – 21 t.e.m. 23 juni

 Op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 juni worden het pelgrimspad en een nieuwe kunstinstallatie in de Kluis voor het publiek geopend. Er staan allerlei activiteiten op het programma voor dat weekend: bezoeken, theater- en muziekvoorstellingen, lezingen over Christina en pelgrimeren, en natuurlijk ook een pelgrimstocht. Deze midzomerdriedaagse is de start van heel wat thema-activiteiten rond Christina Mirabilis, georganiseerd door lokale kunst- en erfgoedverenigingen. Dit bijzondere Christina-jaar, waarin we haar 800-jarig overlijden vieren, toont dat Christina in onze streek nog springlevend is.