Op de afgelopen Openbaar Groen Awards heeft de stad Landen een mooie ereplaats behaald met de herinrichting van het park Rufferdinge. In de categorie wijkparken haalde het de derde plaats.

Het park Rufferdinge is langs meerdere ingangen toegankelijk. In het verleden was het park enkel opgebouwd uit monotone grasvelden en bomen. Onlangs werd er gekozen om het park aantrekkelijker, kleurrijker en biodiverser te maken. Saartje Ieven, schepen van Leefmilieu, verduidelijkt: “Op verschillende stukken werd gekozen voor een extensief maaibeleid, fruitbomen werden geplaatst en er werden bijkomende meerjarige aanplantingen gerealiseerd, allen maatregelen gekozen vanuit een bijenvriendelijke visie. Zo is het gebouw waar de buitenschoolse kinderopvang plaatsvindt en het bijhorende buitenspeelgebied helemaal omringd door deze bijenvriendelijke, kleurrijke aanplantingen. Alle aspecten van het parkcomplex gaan naadloos in elkaar over en geven momenteel en zeker vanaf de lente een zeer aangenaam totaalbeeld.

Landen heeft een wilde bijenplan laten opstellen. Park Rufferdinge kreeg hierin een goede score. Op slechts twee dagen werden 22 wilde bijensoorten aangetroffen. Schepen Ieven: “De aanwezige aandachtspunten worden aangepakt om het park nog aantrekkelijker te maken voor wilde bijen. Onze bijenvriendelijke visie vertaalde zich ook in  het behalen van  het certificaat van bijenvriendelijke gemeente. Nog een leuk weetje is dat de Rivierdonderpad, een Landense koestersoort, opnieuw gespot kon worden in het park”, besluit de schepen.

Schepen Saartje Ieven is trots op behaalde titel