Op de bekende en populaire paardenmanège Prova Hof van ruiter Bert Prouvé is het Rhino-virus uitgebroken. Intussen zijn er twee paarden overleden. De andere dieren zijn in quarantaine geplaatst. Paardenliefhebbers steunen elkaar en helpen op de manège om de paarden goed te verzorgen en op te volgen.
Dat het Rhino-virus al eens kan uitbreken hoeft niet te verbazen. Het komt vaak voor bij paarden. “Er zijn inderdaad paarden ziek”, steekt beroepsruiter Bert Prouvé van wal. “Maandag merkte ik dat er een paard zich niet lekker voelde en heb ik meteen een veearts laten komen. Ondertussen hebben meerdere paarden ziekteverschijnselen. Er zijn inmiddels twee paarden gestorven, maar we weten niet zeker of dat door het rhinovirus komt. Omdat ik mijn verantwoordelijkheid wil nemen, zijn we in strikte quarantaine gegaan. We raden ook alle paardeneigenaars aan om hun eigen paarden te monitoren en bij verschijnselen dadelijk de veearts te raadplegen. Zelf volgen we de situatie goed op. Over een tiental dagen weet ik meer over de ernst ervan.”
Ook de burgemeester van Sint-Truiden, Ingrid Kempeneers en haar dochter Silke, hebben er een paard. Kempeneers licht toe: “Wij hebben ons paard in afzondering gezet als voorzorgsmaatregel. Bovendien was die er al een tijdje weg omdat ze examen had en ze dus al even in Ordingen staat.”
Solidariteit
Op de manège Prova Hof is de solidariteit groot. “Paarden die ziek zijn of symptomen vertonen hebben veel aandacht en verzorging nodig. Zo wordt de temperatuur gemeten en wordt elk paard goed gemonitord. Daar komt heel wat bij kijken, maar gelukkig zijn er veel helpende handen.”
Voor mensen is het virus niet besmettelijk, maar mensen kunnen het virus wel op zich dragen en zo doorgeven aan andere paarden. Daarom geldt er een volledige quarantaine voor de paarden en de eigenaars. “De paarden met symptomen staan in quarantaine en de paarden zonder verschijnselen houden we in bubbels”, vervolgt Bert. “De manege zal zeker tien tot veertien dagen in quarantaine blijven. We hopen over een drietal weken alles achter de rug te hebben. Maar we overhaasten niets. De gezondheid van de paarden staat voorop”, besluit Prouvé.
Waar op letten
Ondertussen neemt de ongerustheid toe in onze provincie. Verschillende jumpingwedstrijden zijn afgelast omwille van de hoge besmettingsgraad. Iedereen die een paard heeft helpt elkaar met raad en daad. Wanneer een paard koorts krijgt, dikke benen en/of een slappe staart, dan zijn dat de eerste symptomen en moet er een veearts gebeld worden. Als het paard wankel op de benen staat is het al wat erger, maar nog niet onoverkomelijk.
Dat er nog nieuwe besmettingen kunnen bijkomen valt niet uit te sluiten.