Omwille van personeelstekorten op justitie, met name in de gevangenissen, konden deze week verschillende beschuldigden niet voor de correctionele rechtbank van Tongeren worden voorgeleid. En in de gevangenis van Hasselt pakte een gevangene drie medegevangenen zwaar aan en sloeg hen een kaakbreuk, een neusfractuur en gekneusde ribben. “Er is gewoon te weinig personeel”, klinkt het.

Een geplande rechtszaak over een drugslaboratorium liep in de Tongerse correctionele rechtbank uit op een vroegtijdig einde toen een van de beklaagden, vastgehouden in de gevangenis van Brussel-Haren, niet aanwezig kon zijn in de rechtbank. De zaak, die was ingeroosterd met een toegewezen zittingscapaciteit van 75 minuten, werd na slechts enkele minuten van tafel geschoven vanwege het ontbreken van de verdachte. Volgens de advocaat van de afwezige verdachte was de man vastbesloten om persoonlijk te verschijnen, maar een tekort aan personeel bij de gevangenis verhinderde zijn overbrenging naar de rechtbank. Er is een tekort aan capaciteit om mensen over te brengen. Ook de tolken kwamen tevergeefs naar Tongeren.

In Hasselt bracht de 25-jarige D.M. tijdens een wandeling zware slagen toe aan drie medegevangenen: een kaakbreuk, een neusfractuur, gekneusde ribben en tanden kwijt. Bij een van de gedetineerden kwam er een operatie aan te pas. In januari legden de cipiers in ons land nog het werk neer gedurende 24 uren om te protesteren tegen het personeelstekort. De staking was toen eveneens gericht tegen de overbevolking van de gevangenissen.

In beeld de gevangenis van Hasselt © rdc