Een vrijwilliger of begeleider (‘buddy’) kan geen parkeerkaart bekomen om gratis te parkeren in Sint-Truiden voor assistentie en vervoer van minder mobiele personen. Via de Parkeerwinkel Sint-Truiden is er geen systeem voorzien om een bepaald bedrag per jaar te betalen zoals bij de bewonerskaart waardoor het eenvoudiger zou zijn om vrij te parkeren.
Waarom moeten buddy’s de volle pot betalen voor parking voor mensen die het al moeilijk hebben in de maatschappij en waarbij de vervoerkosten en parkingkosten terug verrekend worden op de minder mobiele persoon? De begeleider kan gebruik maken van de kwartierschijf, waarbij hij 15 minuten kan parkeren in de betalende zone. Zo kan je parkeren op de Shop & Go plaatsen, maar beperkt in de tijd tot maximum 30 minuten. Iemand begeleiden neemt dikwijls meer dan 30 minuten in beslag. De begeleider riskeert met zijn geparkeerde auto een boete te krijgen.
Parkeren in blauwe zones is een mogelijkheid, maar dat is niet voor elke persoon die minder mobiel is haalbaar. Er zijn mensen met ademhalingsproblemen of ze zijn minder goed te been. Aangezien het niet gaat om een auto van een officiële dienstverlening zoals politie, brandweer, taxi, dokter, of personeel met een ernstige medische beperking, bedieningspersoneel of leden van het management van de stad Sint-Truiden, kan er geen gratis kaart verkregen worden. De bewonerskaart kan aangevraagd worden, maar dan moet je in Sint-Truiden en in deze bepaalde zone wonen.
Enkel een betaalparking waar je dan iedere keer naar de parkeerautomaat dient te lopen met uw minder mobiele persoon en hierbij de volle pot moet betalen per stopplaats, is dan de enige oplossing.
Oplossingen
Voor vrijwilligers, begeleiders of buddy’s zou het pluspunt zijn als er parkeerplaatsen voorzien worden op strategische plaatsen. Op die plaatsen zou er dan langer geparkeerd kunnen worden, en dit gratis of aan verminderde prijs, zodat de minder-mobiele persoon of de buddy niet extra belast wordt. Daarbij kan er een app voorzien worden met het begin- en einduur van de taak. Een buddy- of stadskaart zou handig zijn zodat de buddy zich vrij kan verplaatsen van de ene parkeerplaats naar de andere met de hulpbehoevende om deze zo goed mogelijk te assisteren. Er kan eventueel een parking voorzien worden buiten de stad waar de buddy zijn auto parkeert. De zorgvrager en de buddy kunnen van daaruit samen met een rondtoerbusje tot het punt geraken waar ze moeten zijn. Voor zwaar hulpbehoevende mensen is dat niet evident omdat zij al moeilijkheden hebben om zich te verplaatsen, en omdat de buddy de aangekochte goederen moet dragen.
Wat zou jij voorstellen om het parkeerprobleem van onze buddy’s op te lossen?