Gepensioneerd leraar en volbloed muzikant Willy Dewaelheyns is maandagmorgen op 82-jarige leeftijd overleden. De man die honderden teksten en liedjes componeerde was daarnaast een gepassioneerd leraar en kunstenaar. Hij inspireerde veel jongeren in school met wie hij ook tijdens zijn pensioen goede contacten onderhield. Het bekende lied, ‘Sinttruin begot ich haan van oech’ is van zijn hand en voor elke rasechte Truienaar de wereldhit bij uitstek.

Het overlijden van Willy Dewaelheyns weekt heel wat reacties los bij de Truienaren. Hoewel zijn vrienden en familie wisten dat het de laatste maanden niet goed met hem ging en Willy noodgedwongen het bed moest houden, komt zijn overlijden toch als een verrassing voor velen. “Hij is van onschatbare waarde met zijn zelfgemaakte carnavalsliedjes”, weet Giani Creten van de Orde van de Commeduur. “Sedert 1976 schrijft en componeert Willy Dewaelheyns om Sint-Truiden te vertegenwoordigen op Carnavalissima, de Limburgse wedstrijd voor carnavalsliedjes van LIVEKE, het overkoepeld orgaan van Limburgse stadscarnavalsverenigingen. Dankzij Willy wonnen we regelmatig met zijn carnavalsliedjes of eindigden we in de top 3. Hij mocht zelfs de Bronsgroene Leeuw in ontvangst nemen.”  Gemeenteraadslid Carl Nijssens herinnert zich een zeer dynamieke Willy. “Hij was vriend aan huis bij mijn ouders. Toen ik 16 was volgden Willy en ik avondschool Spaans. Hij was een freak wat Spanje betreft en had ook daar veel vrienden. Hij was een straffe muzikant met zijn bekend orkest ‘Louke en de Nightingales’. Ook zijn carnavalsliedjes blijven bij mij hangen zoals ‘Miljaar da stikt’ en recenter ‘Iederien zingk Alaaf’. Maar ons Truiens volkslied ‘Sinttruin begot ich haan van oech’ blijft de absolute topper.”

Foto’s uit het verleden van Willy 

De jeugd

Dat Willy veel voor de jeugd deed komt vaak terug. “In de jaren ’70 en ’80 waren er de JEFI-namiddagen, Jeugd en Film, waar hij met Danny Gennez de animatie verzorgde. Hij was een begenadigd gitarist en een verwoed verzamelaar van gitaren”, weet Nijssens. Buurvrouw Myriam Dejonghe vult aan: “Wij waren en zijn met Willy en zijn vrouw Rosette heel goede vrienden. Hij was de papie van onze jongste zoon. Toen ik als jonge vrouw ging werken zorgde hij mee voor kinderopvang. Hij was een zeer gedreven lesgever in het Technicum en inspireerde veel jongeren om ook iets met muziek te gaan doen. Nu nog kwamen er jongeren over de vloer. Hij was een kunstzinnig man die graag schilderde. We gaan hem heel hard missen.”

Foto’s ©Orde van de Commeduur