Op dinsdag 20 februari ging radio Trudo FM op bezoek in de Sint-Martinusscholen van Herk-de-Stad. De leerlingen van 5 Taal en Communicatie organiseerden een groots project rond allerlei beroepen in de communicatiesector.  Het doel was om meerdere gastsprekers uit te nodigen om hun kennis over te brengen. “Op die manier kunnen onze leergierige studenten aan de slag en hun opdrachten in deze studierichting omzetten in de praktijk”, vertelt studente Saartje Pieraerts.

  • Tekst en beelden – Saartje Pieraerts

De eerste dag van een boeiende week rond media en communicatie ging van start met het thema ‘radio’. “Ik was blij dat ik die verantwoordelijkheid op mij mocht nemen om dat boeiende thema uit te werken”, steekt Saartje Pieraerts van wal. “Ik zie het als een groeikans voor mezelf en mijn medeleerlingen.” Eerst werd er uitleg gegeven over het ontstaan van de radio en meer specifiek over radiozender Trudo FM. “Radiopresentator Tom Coppens van Trudo FM zette de theorie ook om in de praktijk”, aldus Saartje. “Zo werd er een pop-up radiostudio op poten gezet. Daarnaast konden de leerlingen deelnemen aan drie workshops die met de radio te maken hebben, zoals het opnemen van een podcast. Nuttig als je bedenkt dat we in onze studierichting Taal en Communicatie vaak opnames moeten maken voor video’s en vlogs.”

Coppens in da house

Tom Coppens van radiozender Trudo FM trekt wel vaker op pad naar scholen en had het er erg naar zijn zin. “ Om hun kennis en kunde te vergroten heb ik hen laten proeven van tal van programma’s gegeven rond opnames van geluid. In een tweede workshop was het de bedoeling dat de leerlingen zelf een favoriete artiest zouden voorstellen alvorens er een liedje werd beluisterd van die artiest. De presentatie van deze nummers werden opgenomen zodat ze achteraf kunnen uitgezonden en opnieuw beluisterd worden. De derde workshop was het mixen van muziek. De grootste valkuil hierbij is altijd een vlotte overgang creëren en de juiste nummers bij mekaar brengen om deze overgang te vergemakkelijken. Eens de leerlingen deze techniek goed onder de knie hadden, werd snel duidelijk dat dit voor allerlei doeleinden grote verbeteringen met zich zal meebrengen zoals bijvoorbeeld een vlog met muziek maken.”

Meer foto’s en het volgen van de projecten kan op de facebook- en instagrampagina:  taal_en_cultuur (Instagram) en Taal&Cultuur Sint-Martinusscholen (Facebook)