e5245379-3238-4735-962d-f850d306a3aeIn 1892 bouwden Louis Nagels, notaris in Sint-Truiden, en zijn vrouw Maria de Bruyn hun stulpje in de Stationsstraat. Je zou er achteloos aan voorbijlopen als je IN zeven haasten probeert je trein te halen, maar de iets meer aandachtige wandelaar zal de gevel zeker opvallen. Maar wat erachter zit, is nog veel merkwaardiger. 

De Stationsstraat is de verbinding tussen het station, dat gebouwd werd in 1847, en de oude stadskern, namelijk de Stapelstraat. Lang was het een erg drukke weg, maar sedert enkele jaren is het een aangename wandelstraat geworden.  

Eclectisme
huis-nagels-sint-truiden-4_1Het huis Nagels is een gebouw in wat historici eclectisme noemen. Een eclectisch bouwwerk heeft bijvoorbeeld kenmerken uit vrerschillende neostijlen in zich, die zijn gecombineerd tot een nieuw geheel. Het Justitiepaleis door Joseph Poelaert in Brussel is daar een mooi voorbeeld van. Architecten zochten naar leuke dingen uit andere stijlen en combineerden die in een eigenlijk niet te definiëren stijl. Het huis Nagels is daar dan ook een schoolvoorbeeld van.  

De indrukwekkende inkomhal met staatsietrap geeft toegang tot de verschillende notariaatsvertrekken. Op de Bel Etage, de eerste verdieping, ontdek je unieke interieurs in gotische stijl, in Louis Quinze en zelfs Egyptische stijl. Dat maakt dat het huis Nagels één van de weinige burgerwoningen is in Vlaanderen dat meedeed met de Egyptomanie. Egypte was “hot” bij de rijken van de late 19de eeuw, waarvan het giraffe- en olifantencomplex van de zoo van Antwerpen ook nog een mooi voorbeeld is. 

In een andere kamer vult Marcus Vitruvius (85-20 v.Chr) het glasraam met aanwijzingen naar zijn volgelingen, Leonardi da Vinci, Hans Vredeman de Vries en Pugin, de grondlegger van de neogotiek. Elk vertrek heeft een eigen bouwstijl en bevat een schat aan aanwijzingen naar gerenommeerde kunstenaars en denkbeelden, onder andere de vrijmetselarij. Notaris Nagels bouwde zijn woning om te pronken, maar hij hield zijn deur op slot tenzij voor zijn aristocratische vrienden uit die tijd. 

Upstairs-downstairs in het echt
huis-nagels-sint-truiden-5_0Je kan er ook de upstairs-downstairs sfeer opsnuiven na de restauratie van de personeelskelders met een 19de-eeuwse oktopusstookkelder, een zeldzaam relict van modern verwarmen rond 1900. Geen Britse fictie maar realistische actualiteit in de Stationsstraat anno 1900 want de notaris had zeven man personeel in dienst die steevast in de kelder verbleven. 

373849_1Faillissement
Notaris Louis Nagels (1861-1926) was niet alleen een spraakzaam en erudiet man. Het bewegen in hogere kringen van bankiers, politici en industriëlen inspireerde hem tot het mee oprichten van enkele industriële activiteiten in de eerste jaren van de 20ste eeuw, want hij was, naast notaris ook politicus, bankier en industrieel, Doch op de vooravond van de Eerste Wereldoorlog werd hij echter geconfronteerd met een persoonlijk faillissement. De vzw Huis Nagels 1892 heeft een eerste overzicht van het onfortuinlijke zakelijke verhaal van Nagels bijeengebracht aan de hand van opzoekingen en archiefstukken. 

Na de familie Nagels werd het huis bewoond door dokters, het werd een befaamd en gerenommeerd restaurant en een handelspand. Toen de huidige eigenaars Ingrid Grobben en Herman Colignon de woning kochten, stond ze al zes jaar leeg en was regelrecht aan het verkommeren. Kamer per kamer, verdiep per verdiep restaureerden ze het notariskantoor en nu is het wel open voor “gewone” bezoekers. In 2015 was de imposante hal zelfs het decor van de TV-opnames van de fictiereeks Chaussée d’Amour. 

Nu wel te bezoeken
huis-nagels-sint-truiden-2_1Ervaar de upstairs/downstairs sfeer in deze notariswoning anno 1892, vol architecturale en historische stijlelementen. Zowel de voorgevel als het interieur van deze 19de-eeuwse notariswoning geven de bezoeker een unieke kijk op het eclectische spel van bouwstijlen en hun stijlelementen. De bezoeker wordt rondgeleid in de geest van de Belle Epoque met als apotheose een verrassende visite aan enkele privévertrekken, gelegen op dat schoon verdiep. De huidige bewoners leiden vanuit het huis ook een handelszaak in exclusieve stoffen, behang en verven, kortom alles voor een exclusieve interieurinrichting, Emporium: raamdecoratie, gordijnen, roedes, storesjaloezieënshutters, verf, behang, tapijten, zetels, stofferingen, kussens, decoratie, maatwerk, hoofdborden, kussens. En voor alles krijgt u en professioneel advies. Info?  https://huisnagels.be 

2017-10-07        huis-nagels-sint-truiden_0      huis-nagels_8660_1

knipsel-90       een-rondleiding-in-huis