Er is blijkbaar niets zo flexibel in deze wereld, dan een gebouw: met bakstenen, beton, hout en glas kan je alle richtingen uit, zelfs al zijn ze reeds in volgorde op mekaar gestapeld.

Neem nu het kasteel Peten-Vanhalen in Velm: een gesloten boerderij werd een neoclassicistisch kasteel, een klooster en meisjesschool om uiteindelijk dienstig te zijn als brasserie en woonzorgcentrum. Maar Peten staat er nog steeds, aan de Halingenstraat.

Het was Clement Peten, volksvertegenwoordiger, industrieel, paardenfokker, liberaal en burgemeester van Velm die de oude hoeve verbouwde en er woonde van 1868 tot 1929. Hij stierf tijdens de strenge winter van 1928/1929 in een auto-ongeval: hij slipte, verloor de controle over het stuur en reed zich te pletter tegen een boom. Hij overleed in het UZ in Leuven op 26-2-1929. Zijn zoon, Clement Peten jr, ook burgemeester van 1933 tot 1946, kon de zaak van zijn vader niet langer in stand houden en zijn vrouw woonde liever in Brussel dan in het in haare ogen te landelijke Velm. Toen zijn moeder Eugénie Vanhalen in 1952 overleed werden de goederen verdeeld en verkocht. De Zusters van Liefde verwierven het kasteel en brachten er een Hogere Technische School in onder.

De Peut
Hereboer Clement Peten sr, in de volksmond ook de Peut genoemd, had 430 hectare grond en 162 pachters. Hij experimenteerde met water- en windenergie en had de eerste een radio in 1928. Hij werd volksvertegenwoordiger in 1904 (overwinning tegen de katholieke ridder de Corswarem van Hasselt), maar verloor tegen ridder de Menten de Horne in 1912. Hij had tegenstanders in Velm, onder andere onderwijzer-dichter Edmond Gemis (+1948), medestichter van de Boerengilde in 1893.

Zuster Marie Wauters van Sint-Truiden
Het was de Sint-Truidense Marie Josephine Jeanne Wauters (1888-1972), Zuster van Liefde of “Witzuster” die de schooltjes van Velm en Stenaertberg wilde samenvoegen in het domein van Terbiest en er ook wilde starten met een meisjeshumaniora. Maar daar kreeg ze geen fiat voor van Mgr Broekx, adviseur van de bisschop van Luik (toen al kwamen het bisschoppelijke onderwijs niet goed overeen met het onderwijs door kloosterordes verschaft). Onder haar impuls werd het kasteel Peten in 1954 gekocht en stichtte er in 1956 de Hogere Techniche School voor Laboranten. Iets later zal ze ook persoonlijk het Canadees paviljoen kopen van de Expo ’58 om daarin het lyceum te Genk te huisvesten. In 1959 kwam er een lagere beroepsschool en in 1962 werd een nieuwbouw gerealiseerd. In 1996 kwam er een einde aan het hoger en middelbaar onderwijs in Velm door de fusie van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans met de Tuinbouwschool van Broeder Louis (Sint-Truiden) en het Sint-Aloysiusinstituut in Zepperen.

Oud en jong wonen samen op één campus
In 2005 nam een private ontwikkelaar het ganse domein, schoolgebouwen, park en kasteel over en bouwde het uit tot een zeer uitgebreide zorgsite voor senioren met onder meer een woonzorgcentrum en andere verblijfmogelijkheden voor zowel senioren als jonge gezinnen, Triamant Haspengouw, waar; omringd door fruitgaarden en een heuvelachtig landschap, jong en oud, kerngezond of zorgbehoevend, een goed en gelukkig leven kan leiden. Hier heeft huidig burgemeester van Sint-Truiden en toenmalig  Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de Velmse Veerle Heeren, meer dan haar schouders onder gezet.

Het kasteeltje werd omgevormd tot brasserie en hotel, l’ O de Vie, waar je ontwaakt, dineert of een koffie met pannenkoek eet met uitzicht op het kasteelpark of het binnenplein waar bewoners van de nabijgelegen woon- en leefspecialist Triamant elkaar ontmoeten, en waar je kan genieten van één van hun heerlijke suggesties in de charmante brasserie.

Van een flexibel gebouw gesproken!