De peetvader van het toerisme in Sint-Truiden en, bij uitbreiding Limburg en Vlaanderen, is niet meer. Willy-Paul Carlier, WPC voor vriend en vijand, overleed vandaag op 81-jarige leeftijd. Met WPC verdwijnt een kleurrijke figuur uit het Truiense economische, culturele, sociale en toeristische leven. Dat er op Wikipedia nog steeds niets te vinden is over deze Truiense figuur mag, een wonder heten.

210502-carlier3Meer dan 400 jaar geleden startte in Frankrijk een zekere Jean-Marie Carlier met een “postkoetsenbedrijf” tussen Marseille en Toulouse in het zuiden van la Douce France. Het zijn vandaag geen postkoetsen meer, wel vliegtuigen of cruiseschepen, maar de familie Carlier maakt er nog steeds een erezaak van om mensen van A naar B te brengen.

210502-carlier2Een tak van de familie Carlier belandde in Engelmanshoven en daar hielden ze de traditie in ere door met karren en koetsen rond te rijden “En het was mijn grootvader Veron-Leopold Carlier die als eerste “De Blauwe Vogel” op zijn bussen liet schilderen. De naam was gepikt van “the blue bird” een auto die toen 200 per uur haalde alhoewel de bus amper 40 per uur haalde” vertelde Willy-Paul Carlier ons bij de voorstelling van zijn laatste boek in het najaar van 2020 “Memoires van een GEEL-BLAUWE kanarie”.

   Gestart met Lourdesreizen
De Blauwe Vogel klonk erg liberaal in katholieke oren, dus wou de pastoor niet dat katholieke organisaties hun diensten gebruikten. Tot ze de bisschop eens gratis meenamen naar Lourdes, en plots waren ze niet meer persona non grata bij de clerus. Integendeel. De memoires van WPC waren doorspekt van leuke verhalen uit zijn reisleven en vormden een mooie aanvulling op zijn eerste boekje “Mijn leven door een blauwe bril”.

Goed en kwaad
WPC realiseerde veel, maar liep ook vaak frustraties op. De gemiste kans om Disneyland naar Limburg te halen, zijn bijdrage tot de geboorte en uitbouw van de Keizerlijke Commanderie, zijn strubbelingen met de “PS-maffia” en de LRM, het faillissement van zijn busmaatschappij, de wederopstanding van zijn reisbureau. WPC was een man met een mening maar vooral met een toeristische visie, zeker als het over de uitbouw van toeristisch Haspengouw ging.

210502-carlier_20090327_113026carlierMet corona kwam de reissector in troebel water. “Maar ook dat komen we te boven. Wie de Franse Revolutie, twee weeldoorlogen en de uitbarsting van de IJslandse Eyjafjallajökull overleefd heeft, zal ook deze coronacrisis wel overleven”, waren zijn wijze woorden in november 2120. Het overlijden van WPC zal echter geen invloed meer hebben op De Blauwe Vogel. Zijn zoon Trudo heeft dezelfde genitale toeristische afwijking als zijn vader en blies ook de Cameo nieuw leven in.

Sint-Truiden zal zich Willy-Paul Carlier nog erg lang herinneren, de man die vandaag als een Blauwe Vogel naar boven ging.