De zomercursus ‘Filosofisch gespreksleider’ in het Truiense Begijnhof wil mensen opleiden om met  kinderen en (jong)volwassenen aan de slag te gaan in de wereld van de filosofie. “Filosofie helpt ons om te groeien naar nieuwsgierige en kritische burgers. Luisteren is er minstens even belangrijk als spreken”, zegt Marieke Höfte van DoenDenken.

Gedurende drie weekends organiseert de filosofieschool ‘Doen! Denken!’ een zomercursus in het Truiense Begijnhof. Onder begeleiding van enkele PXL-docenten en volbloed filosofen zullen deelnemers de knepen van het vak leren kennen, en op hun beurt anderen helpen opgroeien tot kritische burgers. “Het idee van een filosofieschool is enkele jaren geleden ontstaan in de schoot van enkele ondernemers en leerkrachten”, steekt voorzitter van DoenDenken, Marieke Höfte, van wal. “Men stelde vast dat er veel te weinig kritisch werd nagedacht. Zodoende werd er gestart met een klasje op dinsdag na school. Later werd dan het ‘Filocafé’ geboren, een maandelijks filosofisch gesprek in taverne ’t Hert. Ondertussen hebben we onze zomercursus en kan je ook een post-graduaat volgen aan de PXL.”

Luisteren

“Voor mij is filosoferen op de eerste plaats ontspannend”, vult Wouter Fimmers aan, die in het dagelijkse leven schrijver en verteller bij afscheidsceremonies is. “Ik heb de zomercursus vorig jaar gevolgd en heb dat als erg inspirerend ervaren. Het was een verademing, het niet moeten zeker te weten, het mogen nadenken en je gedacht zeggen, onbevangen, en het leren luisteren naar anderen. Echt yoga voor de geest.” Voor Fimmers komt het er niet op aan je eigen gelijk te halen, maar samen de dingen te doorgronden. Marieke vult aan: “Je leert je argumenten onderbouwen, structuur te brengen in je uitleg. Kinderen worden er meer open van, mondiger, toleranter, en krijgen meer zelfvertrouwen. Ze leren problemen langs verschillende kanten te benaderen. Volgens wetenschappelijk onderzoek zouden kinderen die regelmatig filosoferen beter scoren voor hun algemene vakken. Ze worden immers uitgenodigd hun gedachten te verwoorden.”

 

Zomercursus

De cursus die de filosofieschool deze zomer organiseert staat open voor iedereen. Marieke Höfte: “Nadien krijg je een diploma ‘Filosofisch gespreksleider’ en kan je ermee aan de slag in je bedrijf of op je school. Ik ben ervan overtuigd dat mensen met die bagage op hun werkplek met een heel andere aanpak tot betere beslissingen komen.”

Zomercursus ‘Word filosofisch gespreksleider’ – 13/14, 27/28 augustus en 10/11 september – Begijnhof – Sint-Truiden – Inschrijven via www.doen-denken.be

Marieke Höfte en Wouter Fimmers: “Filososferen om niet je eigen grote gelijk te halen, maar als inspiratiebron om je leven anders te bekijken en te beleven

Foto’s – ©Rudi De Cock