Op 13 april bestaat de Fietsbieb precies 3 jaar. Samen met een 12-tal vrijwilligers verzorgt Karel Lambeens  een uitleendienst van tweedehands kinderfietsen in de Sint-Trudostraat, vlakbij het stadspark. “We hebben een project ingediend ‘een fiets voor iedereen’ en wie weet halen we binnenkort ons 250e lid”, vertelt Karel.

 

  • Tekst en beelden © Rudi De Cock

 

“Het zijn drie jaar geweest met veel leuke momenten, samen met de vrijwilligers”, vertelt Karel Lambeens, de stichter-bezieler van de Fietsbieb in Sint-Truiden. “Drie jaar van blije kindergezichten als ze een fiets naar hun zin gevonden hebben. Drie jaar meewerken aan de fietslessen voor volwassenen. Drie jaar samenwerken met het Fietspunt, Paxx cycling, OCMW, Saamo, Stad Sint-Truiden en de Fietsersbond.” Voor 20 euro lidgeld en een waarborg van 20 euro mag je één jaar lang een kinderfiets gebruiken. “Tijdens dat jaar mag je die fiets omruilen voor een groter exemplaar of een ander model uit ons aanbod”, aldus Karel. “Tijdens het gebruik sta je zelf in voor het dagelijkse onderhoud. Scholen kunnen in functie van een klasuitstap één of enkele fietsen gratis ontlenen voor één dag.”

Volwassenen

Karel heeft intussen een project ingediend bij de Fietsersbond ‘Een fiets voor iedereen’. “We zoeken naar een grotere ruimte om dat te kunnen realiseren. Het is hier wat te klein geworden. We moeten de gekregen fietsen opknappen, onze administratie uitvoeren, en dat vraagt ruimte voor onze vrijwilligers.” De Fietsbieb zet mee zijn schouders onder fietsjes voor de minstbedeelden. “Zo werken we goed samen met het OCMW. We krijgen van hen de vraag om ook volwassenen fietsen aan te bieden. We ondersteunen die vraag en geven zelfs fietslessen in samenwerking met de Dienst Integratie van de stad.”

Buitenland

De Fietsbieb heeft een ruim assortiment. “Sommige fietsen worden niet meer gekozen omdat ze wat verouderd zijn, niet meer gegeerd zijn. Die schenken we dan in prefecte staat aan buitenlandse regio’s waar er nood is aan fietsen zoals in Gambia, Servië en Oekraïne. Of anders gezegd: het oud ijzer dat we wegdoen naar het containerpark is zeer beperkt.”

Praktisch

De Fietsbieb van Sint-Truiden bevindt zich in de Sint-Trudostraat 32. Meer informatie kan je vinden op www.fietsbieb.be

Wie een fiets schenkt krijgt zelf een jaarabonnement gratis

Verantwoordelijke: Karel Lambeens, fietsbiebsinttruiden@gmail.com, tel. 0473 88 15 72

Openingsuren: open elke tweede zaterdag van de maand van 14 tot 16 uur.