Het kasteel Terbiest en haar omgeving, goed voor 16 hectare, staat te koop. Het Gemeenschapsonderwijs Go! dat er ooit een hotelschool had, verkoopt nu uit de hand waarbij er geboden mag worden vanaf 1,8 miljoen euro. Over de toekomst van de site is het koffiedik kijken maar woningbouw zal door de stad niet worden toegelaten. De verenigingen zullen een nieuwe stek krijgen in Brustem.

De geschiedenis van het domein van Terbiest gaat terug tot in de 13de eeuw. In de 17e eeuw werd er een waterkasteel gebouwd dat in de 19e en 20e eeuw werd gerestaureerd. Rond het kasteel bevindt zich een park in landschappelijke stijl met een pittoresk karakter en een schat aan interessante bomen.

Het kasteeldomein maakte sedert 1992 deel uit van de accommodatie van de Hotelschool Hasselt. Die gebruikte slechts een gedeelte van het kasteel en zag het financieel niet zitten om alles te renoveren en te onderhouden. Er werden haalbaarheidsstudies besteld, contracten onderhandeld, gedroomd van een groot hotel,… maar in de praktijk lukte het niet om tot realisaties te komen. In juli 2014 sloot de hotelschool er definitief haar deuren.

Uniek en prachtig

Het werd stil rond het dossier, tot het Gemeenschapsonderwijs (Go!) het in nu in de markt zet, waarbij de hoogste bieder het mag kopen. Het minimumbedrag bij bieding bedraagt 1,8 miljoen euro. Maar om er wat precies mee te doen? Het Gemeenschapsonderwijs ziet alvast heel wat troeven in de site, maar die sluiten niet aan bij de doelstellingen van haar eigen organisatie. “Het is een prachtig kasteeldomein vlakbij het centrum van de stad , een uniek vastgoed dat veel mogelijkheden biedt”, klinkt het daar. “Het grote domein, met visvijver, fruitbomen en voetbalvelden is zeer mooi en kan volledig privé afgesloten worden.”

Het stadsbestuur gaf bij monde van burgemeester Veerle Heeren in 2018 te kennen dat er geen woningbouw zal worden toegestaan. Een aantal Truidense verenigingen vond er een thuisbasis maar zullen op termijn verhuizen naar het nog te bouwen complex Hemelrijk te Brustem waar nu het voetbalveld gelegen is.

                                           

Foto’s – ©Rudi De Cock