Vrijdag verscheen een 57-jarige inwoner van Sint-Truiden voor de rechtbank wegens een moordpoging op zijn vrouw. De man, die kampt met een zware depressie, getuigde dat hij zijn vrouw wilde doden om daarna zelfmoord te plegen. De feiten dateren van 14 juni 2023. De rechter sprak een voorwaardelijke straf van drie jaar uit.

Op de bewuste dag sloeg de man zijn vrouw met een brandblusser en probeerde haar te wurgen, maar hij stopte uiteindelijk. Voor de rechter gaf de man aan dat hij haar en daarna zichzelf uit het leven wilde laten stappen. Het koppel is in Sint-Truiden niet echt gekend omdat ze zich vrijwel volledig afzonderen van de buitenwereld. De man kampt al jaren met depressies. Professionele hulp was er niet. In de zomer van vorig jaar escaleerde de situatie volledig. De man wilde zelfmoord plegen, maar kon dit voor zichzelf alleen rechtvaardigen als hij niemand zou achterlaten. “Zijn echtgenote was voor hem een remmende factor om uit het leven te stappen,” klinkt het in het vonnis. “Op de dag van de aanval begon de man in een trance op zijn vrouw te slaan met een brandblusser, waarna ze hevig bloedde. Vervolgens probeerde hij haar te wurgen, maar stopte toen hij tot bezinning kwam en nadat zijn vrouw hem smeekte te stoppen. De politie van Sint-Truiden kwam ter plaatse na een oproep over intrafamiliaal geweld. De man zwaaide met een ongeladen vuurwapen, maar de agenten konden hem overmeesteren.”

Vervolgens verbleef de Truienaar twee maanden in de cel en werd hij daarna overgeplaatst naar de psychiatrische instelling Asster in Sint-Truiden. Bij het bepalen van de straf hield de rechter rekening met enkele feiten. Zo heeft de man een beperkt oordeelsvermogen, een blanco strafblad en wordt hij behandelt voor zijn depressie. Zijn echtgenote blijft hem steunen. De rechter legde hem een voorwaardelijke straf van drie jaar op, waarbij hij de psychiatrische en psychotherapeutische behandeling moet voortzetten.

Zit u met vragen over zelfdoding? Contacteer gratis de Zelfmoordlijn via het telefoonnummer 1813 of via de website www.zelfmoordlijn1813.be