De komende jaren zal er meer dan 6 miljoen euro geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van een veelzijdige sportsite voor de buurtverenigingen van Brustem en van Terbiest. Maar waar gaat de stad het geld vandaan halen? En wat met de rust in het kerkdorpje? Oppositie en dorpsbewoners stellen zich veel vragen.

In het voorjaar van 2023 gaat het Truiense stadsbestuur van cd&v, Open Vld en N-VA een bouwteam aan te stellen dat het volledige ontwerp en de realisatie van een groot sportpark te Brustem zal verwezenlijken. Dat team krijgt de opdracht om de locatie van het huidige voetbalveld zowel boven- als ondergronds te ontwikkelen. Het bestuur wil kunstgrasvelden laten installeren voor voetbal en omnisport, petanqueterreinen, een handboogschietveld, een Finse piste, een oefenterrein voor de hondenschool, een ondergrondse schietbaan en een cafetaria met een polyvalente zaal, sanitair en logistieke voorzieningen met een ruime parking. De verenigingen die nu nog op het kasteeldomein van Terbiest zitten zullen er, samen met de Brustemse, gehuisvest worden.

Centenkwestie

“Dit wordt een fantastisch mooi project”, zegt waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v). “We voorzien sportaccommodaties in het centrum én in de grote dorpen. De volledige site behelst meer dan het huidige voetbalveld, en ligt deels op het oude gemeentelijk stort van Brustem, goed voor 3,5 hectare. Voor ons als stadsbestuur is het afgraven van de vervuilde grond de eerste stap.”

En dan is er de heikele kwestie van de centen. Buiten de subsidie die de stad hoopt te krijgen van Sport Vlaanderen, zal het zelf met veel geld over de brug dienen te komen. Of die subsidie, en hoeveel precies, zal worden binnengehaald is niet duidelijk. Door de hoge inflatie, waardoor de stad veel uitgaven zoals de lonen van haar personeel, fiks verhoogd ziet, luidt de vraag of de stad dit project wel zal kunnen realiseren. De kosten worden immers geschat op ruim zes miljoen euro.

De fractieleider van oppositiepartij Vooruit, Gert Stas, kaart aan dat er geen enkel bedrag voor het nieuwe sportpark Hemelrijk in de begroting staat. Raadslid Stas: “Het is toch onwaarschijnlijk! Het gaat hier om miljoenen euros die er niet in staan. De begroting van Sint-Truiden is een schaamlap geworden om alle zotte kosten te verbergen. Zoiets maak je nergens anders mee!”

Stas vindt het ook jammer dat het stadsbestuur de gebouwen op Terbiest niet koopt. Hij verduidelijkt: “De verenigingen op Terbiest zitten daar goed, op een invalsweg vlakbij het centrum. Ze hebben er hun ruimte, hun eigen cafetaria die hun kas spijst. Nu zou alles naar Brustem moeten worden verhuisd met één cafetaria voor alle verenigingen en één voor de schietclub apart. De verenigingen zien op die manier hun inkomsten in rook opgaan.”

Rustig kerkdorpje

Dorpsbewoners wijzen ons erop dat hun dorpje nu al een doorgangsroute is voor automobilisten die versneld van de Vliegveldlaan naar de Luikersteenweg willen en andersom. “Vindt de burgemeester dat wij een groot dorp zijn? Wij houden het liever rustig en klein. Als al die verenigingen van Terbiest ook naar Brustem gaan komen is het definitief gedaan met de betrekkelijke rust in ons dorpje”, zucht een van hen. “Dat ons voetbalveld wordt opgefrist vind ik een goede zaak. Maar zo een groot sportpark, moet dat echt? Aan de torenburcht komt ook een groot park denk ik. Wat gaat dat geven met al die toeristen. Waarom moet alles zo groots worden gezien?”

Oppositiepartij Vooruit vreest dat de bom pas na de verkiezingen van 2024 zal barsten. “In 2025 zullen de lijken uit de kast vallen en zal blijken hoeveel miljoenen er niet in de begroting staan. Deze bestuursploeg wil blijkbaar tot het uiterste gaan om in 2024 lintjes te kunnen knippen en hoopt de financiële miserie die ons te wachten staat over de verkiezingen heen te kunnen tillen.”

Fractieleider Gert Stas vindt nergens in de begroting het budget voor Hemelpark terug en vreest dat de rust in Brustem verstoord zal worden door de komst van de verenigingen van Terbiest. “Waarom koopt de stad de gebouwen op Terbiest niet?”