Vanaf 11 juli zal het Truidense dierencrematorium Amicitia haar diensten uitbreiden met een paardencrematorium. “We willen paardenvrienden verder helpen met het waardig afscheid van hun dier”, vertelt Jordy Boden.
‘Chevaline’ wordt alvast warm onthaald bij vele dierenliefhebbers. “Bij Chevaline kunnen dieren tussen de 100 en 1.000 kilo gecremeerd worden”, vervolgt Jordy. “We gaan later dit jaar een apart crematorium voor paarden bouwen. Ondertussen zijn we klaar om vanaf 11 juli al in een voorlopige ruimte pony’s, ezels en paarden te kunnen opbaren. Mensen zullen er sereen afscheid kunnen nemen in een daartoe voorziene aangeklede ruimte.”
Grote machine
Er worden al een aantal jaren honden en katten gecremeerd in diverse crematoria. Het paardencrematorium is recent mogelijk gemaakt door een verandering in de Vlaamse wetgeving. Sinds november 2019 is het toegelaten om paarden te cremeren. In West-Vlaanderen en in Vlaams-Brabant (Zellik) staat er al een grote machine, met een diepte van 3,5 meter, 1,80 meter breed en 1,5 hoog. Die van Zellik kostte 500.000 euro in aankoop. Daar wordt er ook van een stofcycloon gebruik gemaakt, een soort stofvanger zeg maar.
Met de komst van Chevaline zullen Limburgers niet langer naar Zellik of naar Nederland moeten.
Foto’s – ©Amicitia