Een 37-jarige man uit Wellen is veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar en een boete van 1.200 euro wegens grootschalige fraude via het gebruik van gestolen inloggegevens bij diverse webshops. De veroordeling komt nadat de Wellenaar massaal producten had gekocht om ze vervolgens door te verkopen. Op die manier wilde hij zijn drugs financieren.

De fraude, die in 2023 aan het licht kwam, heeft niet alleen de hoofdverdachte, maar ook zijn drie handlangers in het gerechtelijk net gevangen. Het bedrog kwam aan het licht toen de mobiele telefoon van de hoofdverdachte werd onderzocht in verband met drugsgerelateerde misdrijven. Hierdoor werd de omvang van de zwendel ontdekt. De drie medeplichtigen van de hoofdverdachte, die verantwoordelijk waren voor het in ontvangst nemen van de pakketten, zijn veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur of 8 maanden cel en een boete van 800 euro.

Volgens het onderzoek was de dertiger uit Wellen in 2022 aan lager wal geraakt en verbleef hij geruime tijd bij vrienden in Borgloon, Tongeren en Sint-Truiden. Via een groep op de berichtendienst Telegram kreeg hij toegang tot gehackte inloggegevens van diverse webshops, waaronder Zalando, Bol.com, 123inkt.be, Unigro en verschillende streamingdiensten. Met deze gegevens plaatste hij talloze bestellingen, variërend van elektronica tot huishoudelijke producten, die hij vervolgens doorverkocht. Bovendien deelde de hoofdverdachte de gestolen inloggegevens van de streamingdiensten met zijn vrienden, waardoor zij gratis toegang kregen. Door de bezorgers niet te laten controleren op de naam op de pakketten, liet hij deze ook leveren bij familie en vrienden. Het bedrog kwam aan het licht in 2023 toen de mobiele telefoon van de hoofdverdachte werd onderzocht in het kader van een drugsdossier. Dit leidde tot de ontdekking van bestanden en screenshots van facturen, bestellingen en aanmaningen.

Hoog aantal slachtoffers

De procureur gaf tekst en uitleg: “Dit is slechts het topje van de ijsberg. Het gaat om veel meer bestellingen. Op basis van foto’s van de facturen, de bestellingsbevestigingen en de klachten werden de bestellingen en de slachtoffers geïdentificeerd. In totaal hebben 34 slachtoffers en bedrijven zich burgerlijke partij gesteld tegen de dertiger, maar het werkelijke aantal slachtoffers wordt waarschijnlijk veel hoger geschat omdat veel webshops een deel van de bestellingen blokkeerden toen ze verdachte activiteiten opmerkten.”