Er is twee jaar keihard gewerkt aan een masterplan van de toekomst voor domein Bautershof in Sint-Truiden. Het zal de komende vijf jaar omgevormd worden tot een toonaangevende groene long in het kader van jeugdverblijf en natuurbeleving. “We gaan voor een volledig vernieuwd en duurzaam Bautershof met een nieuw ontmoetingscentrum”, zegt voorzitter Geert Vandevoort. “Ook de mensen uit de buurt en de Truienaar zal er kunnen genieten van ons aanbod.”

(Frontfoto: © Bautershof Axcis – Het nieuw te bouwen ontmoetingscentrum wordt het paradepaardje om jeugdgroepen te ontvangen)

“Voor alle duidelijkheid: het wordt geen pretpark”, benadrukt voorzitter Vandevoort. “Bautershof zal haar natuurlijke uitstraling behouden. Kinderen, jongeren en specifieke doelgroepen zoals mensen met een beperking zullen er aan hun trekken komen. Daarbij staat natuurbeleving centraal. Het wordt een project gekoppeld aan educatie op vlak van landbouw en ecologie.” Het bosrijke Bautershof omvat een 5 hectare dat het ganse jaar door openbaar gebruikt wordt. Heel wat mensen komen er wandelen of fietsen. “Dat open karakter zal zeker behouden blijven. Voor de fietstoeristen voorzien we ruimte voor een tussenstop, met een fietsenstalling en openbare toiletten”, vervolgt Vandevoort.

© Bautershof Artuindesign – De vzw gaat deze tumulus bouwen. De ‘slaapheuvel’ zal zes slaaplokalen tellen met telkens acht bedden.

Daarnaast voorziet de vzw een complete vernieuwing. “Er komt een ontmoetings- en belevingscentrum met onthaal, twee polyvalente dagzalen, eigen keukens, sanitaire voorzieningen en extra ontspanningsruimtes”, vult secretaris Tom Braet aan. “Het is onze ambitie om vanaf 2025 jaarlijks 20.000 overnachtingen te organiseren. De bouw van een nieuw centrum zal in overleg met het stadsbestuur gebeuren. Het aantal bedden wordt verhoogd van 200 naar 250. We hebben 9 actiepunten voor ogen.”

De actiepunten van het plan: een overzicht

Tom Braet geeft ons enkele highlights uit het actieplan mee. “We gaan de grachten opengooien en een leuke speelbeek aanleggen zodat kinderen en jongeren lekker kunnen ravotten. Onze vijver wordt 1,5 keer zo groot en een openluchtbeleving. Er komen drijvende pontons op, waardoor groepen het leven in het water van dichtbij kunnen bekijken. Wie wil kan zelfs door de vijver wandelen via ‘stapstenen’. Het avontuurlijke decor is nog goed voor de waterhuishouding ook: want we kunnen hier straks massa’s water opvangen, zelfs na hevige stortbuien, waardoor we mee helpen om wateroverlast in de buurt te bestrijden. Al het afvalwater gaan we zelf opvangen en verwerken. Daarom komt er ook een rietveld.”

Erfpacht

“Wij kwamen hier na schooltijd graag nog wat babbelen met elkaar in de ton die hier op het domein stond”, vertelt Ingrid Kempeneers (CD&V). “Als stad staan we helemaal achter dit project. Het sluit aan bij onze visie dat Sint-Truiden een plaats is van ontmoeting. We onderzoeken trouwens of we het aanpalende grote zuurstofbos ook niet in erfpacht kunnen geven aan deze vzw. Bautershof krijgt het domein van het dekanaat voor 50 jaar in erfpacht, dus daar ligt zelfs een bijkomende piste open.”

De man van 2,31 miljoen

Wie bij de voorstelling van het masterplan Bautershof ook aanwezig is, is minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). “De actiepunten hebben mij overtuigd. De plannen tonen een sterke combinatie aan van vernieuwing, levenskwaliteit, ecologie en duurzaamheid. Chique!” De minister zal 2,31 miljoen euro mee stoppen in het project, een superbedrag. “Zoveel heb ik nog nooit in één project geïnvesteerd.” Voor de vzw is het bedrag welgekomen. “Ons budget is geraamd op 4,2 miljoen euro. Vlaanderen doet dus meer dan de helft als duit in het zakje. Het resterende bedrag komt van de stad en andere partners”, besluiten Geert en Tom.

Geert Vandevijver (links) en Tom Braet (rechts) bij de voorstelling van hun masterplan.