Het Truiense stadsbestuur wil het kerkgebouw, de pastorij en de naastgelegen feestzaal van Engelmanshoven verkopen. In de kerk vinden er geen erediensten meer plaats. Het gebouw verkopen om iemand toe te laten er een andere bestemming aan te geven is dus een logische stap. Echter, de aanpalende pastorij en feestzaal mee verkopen is een ander verhaal. De verwevenheid met het verenigingsleven ligt er hoog. De partij Vooruit roept op om de plannen op te bergen en de verenigingen daar de nodige zuurstof en ruimte te geven. 

“De pastorij vervult een belangrijke rol in het verenigingsleven van Engelmanshoven,” zegt Vooruit-gemeenteraadslid Filip Moers. “In 2006 werd de pastorij door het stadsbestuur onder leiding van burgemeester Vandenhove opengesteld voor gebruik door lokale verenigingen, die daar sindsdien dankbaar gebruik van hebben gemaakt voor hun wekelijkse activiteiten. De verenigingen die hier actief zijn bijvoorbeeld Joh De Mannen, de Wijnclub en de petanqueclub Onder de Toren.” De voorzitter van de petanqueclub, François Perdaens, is verrast door de démarche van het stadhuis. “Op geen enkel ogenblik is er overleg geweest over deze beslissing. Wij hebben het via de pers moeten vernemen. Men suggereert dat er nieuwe petanquevelden worden aangelegd maar hoe zit het met de timing en ons lokaal? Nu beschikken we zoals nog andere verenigingen over een gedeelte van de pastorij waar we kunnen vergaderen en ons materiaal en dranken worden opgeslagen. Is het de bedoeling dat we ons in de toekomst moeten behelpen met frigoboxen?  Ik roep het bestuur van de kerkfabriek op om hun verantwoordelijkheid te nemen en de ziel van het lokale verenigingsleven niet mee te laten uitverkopen door het stadsbestuur”.

Sociaal verenigingsleven

Buurtbewoner Ben Missoul merkt op dat er dringend onderhoud nodig is aan de gebouwen. Missoul legt uit: “Sinds 2013 is het onderhoud van de pastorij door de huidige meerderheid verwaarloosd. Zo moet het dak dringend hersteld worden en de verwarmingsketel is aan vervanging toe. Ook vallen er stukken kalk van de plafonds. Voor ons in de buurt is de feestzaal toch belangrijk hoor.” Filip Moers vult aan: “Ik lees dat schepen François dat sociaal leven hier probeert te minimaliseren in Het Belang van Limburg. Ik vind zijn reactie dat het stemmingmakerij zou zijn nogal slapjes. Die feestzaal vervult een belangrijke rol in het lokale sociale leven van Engelmanshoven. Er is zelfs een zaalcomité dat de boel goed onderhoudt.” Missoul vult aan: De zaal is altijd gemiddeld twee keer per maand verhuurd geweest. De laatste jaren werd de zaal nog geverfd en werd de verlichting vernieuwd, er is ook aangepast sanitair voor minder mobiele personen en de keuken is gebruiksklaar. Het is te gek voor woorden om zo een populaire, functionele zaal te verkopen”, aldus Missoul.

De Truiense fractie van Vooruit roept het stadsbestuur op om de plannen tot verkoop op te bergen. Om de oproep kracht bij te zetten werden er zwarte vlaggen bevestigd aan de pastorij en parochiezaal van Engelmanshoven. “Ik zal er bij de meerderheid op aandringen. Maar ik vrees het ergste. Uit het verleden weten we dat er tussen dit beleid en het verenigingsleven geen ‘match‘ is”, besluit Moers.

Raadslid Filip Moers van Vooruit (links) geeft tekst en uitleg over het belang van de parochiezaal, samen met twee buurtbewoners – Foto’s ©Rudi De Cock