Nog maar de helft van de ruim 3400 opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen in Limburg is in gebruik. Er is dus nog ruimte maar de instroom van vluchtelingen lijkt voorlopig afgetopt.
Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne eind februari hebben ruim 42.000 Oekraïense vluchtelingen onderkomen gevonden in ons land, waarvan ongeveer 3/4e bij familie, vrienden of kennissen. Iets meer dan 10.000 vluchtelingen zijn ondergebracht in een opvanglocatie zoals op Terkoest in Alken, of bij een gastgezin.

Vanuit Alken geeft burgemeester Penxten (N-VA) een stand van zaken mee. “Momenteel verblijven er 32 tijdelijk ontheemden in Terkoest, waarvan 8 kinderen en 24 volwassenen. Vier volwassenen van de groep zijn aan het werk. Vijf kinderen lopen school: één in Terkoest, twee gaan naar de B@sis en twee gaan naar Hasp-O (Okan onderwijs). Voor 3 andere kinderen worden de opties van onderwijs in Sint-Joris onderzocht. De Huisartsenkring zal een subsidie ontvangen voor de medische screening van de tijdelijk ontheemden. Dit wordt nog verder uitgewerkt tussen de lokale besturen (Alken, Diepenbeek, Zonhoven, Herk-de-Stad en Hasselt), de huisartsenkring en ELZ Herkenrode.”