De stad Sint-Truiden, met in haar kielzog diverse partners zoals Ligo-Zuid, het CVO en de VDAB zijn gestart met het BENO-project. Anderstalige nieuwkomers hebben blijkbaar na de OKAN-klas moeite met Nederlands als taal en met het vinden van een goede beroepsopleiding. Met BENO krijgen de jongeren een opleiding waarin zowel de taal als het kennismaken met diverse beroepen in een mix samengaan. “Op die manier geven we hen alle kansen voor hun latere beroepsleven”, vertelt schepen van Flankerend onderwijs Nina Kvikvinia. “Het is een opstap naar een VDAB-opleiding met nadien een diploma, waar ze anders verloren zouden gaan in de maatschappij.”

BENO staat voor ‘BasisEducatie Na Okan’. “Dat wil zeggen dat anderstalige nieuwkomers een extra schakeljaar kunnen volgen na de onthaalklas”, vertelt Martine Evers van Ligo-Zuid. “We stellen vast dat na de OKAN-klas jongeren nog niet sterk genoeg in hun schoenen staan. Ze lopen dan wat verloren. Voor een aantal stopt dan gewoon hun school en komen ze nergens terecht. Tijdens zo een BENO-jaar creëren we een veilige omgeving waarin samen met hen wordt gezocht naar hun interesses en talenten. Ze kunnen van heel wat beroepen al eens proeven. Op die manier kunnen ze veel gerichter worden toegeleid naar de arbeidsmarkt of naar een hogere opleiding volgens hun competenties. Belangrijke aspecten binnen BENO zijn enerzijds het versterken van basisvaardigheden zoals Nederlands, rekenen, ICT en communicatie. Deze vakken worden gegeven door leerkrachten van Ligo. Anderzijds maken de studenten kennis met verschillende opleidingen rond knelpuntberoepen.”

 

In beeld: Nina Jvikvinia is schepen van Flankerend Onderwijs voor de stad Sint-Truiden en steunt namens het bestuur het project BENO ten volle. De jongeren kunnen er proeven van verschillende beroepsopleidingen en hun kennis van het Nederlands wordt verder versterkt. 

Toekomstperspectief

“Met dit extra schakeljaar willen we elke student de nodige ondersteuning geven in hun verdere leerontwikkeling”, legt schepen Nina Kvikvinia (N-VA) uit. “De basis die we aanbieden versterkt hen en motiveert hen om richting te geven aan hun toekomst. Zo zijn er extra taallessen en kunnen ze proeven van verschillende knelpuntberoepen. Hun ICT-skills worden gestimuleerd en ook vakken van praktisch-technische aard komen aan bod zoals fietsen monteren, vloeren leggen en gyproc muren plaatsen. En je ziet hier de bedden van bejaarden staan want ook de beroepen verwant met de zorgsector horen daarbij. We laten de keuze aan elke jongere om verder te studeren of voor een beroepsopleiding te kiezen. Op dit moment zijn al 12 jongeren ingeschreven en we hopen nog meer anderstalige nieuwkomers naar dit traject te begeleiden. Op die manier geven we hen alle kansen voor hun latere beroepsleven.”

(Lees verder onder de foto)

Diploma

“Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk jongeren aan het werk krijgen”, vervolgt schepen Kvikvinia. “Dat maakt ons land economisch én maatschappelijk sterker. Verschillende projecten ondersteunen onze jongeren hierin. Zo biedt de VDAB een variatie aan hulpmiddelen aan zoals beroepsoriëntatietesten, sollicitatietips of begeleiding door bemiddelaars en sollicitatiecoaches.”

Directeur VDAB Limburg, Joris Philips, vult aan: “Een diploma is een garantie op een duurzame loopbaan. Als VDAB erkennen we maar wat graag deze opleiding. Een goede basis Nederlands, digitale vaardigheden en kennis zijn noodzakelijk. We mikken zo voor deze jonge mensen op een betere integratie in de samenleving.”

Sint-Truiden is de eerste Limburgse stad waar dit uniek concept wordt uitgerold. Project BENO loopt gedurende drie jaar en wordt na elk schooljaar geëvalueerd. Het project krijgt financiële ondersteuning van de provincie Limburg en de stad Sint-Truiden.

Foto’s © Stad Sint-Truiden