Na de bijzondere ondernemersraad bij Punch Powertrain gisteren, raakte het nieuws bekend dat het bedrijf de intentie heeft over te gaan tot een collectief ontslag van 172 arbeiders en 16 bedienden. Nadat de directie van het bedrijf de eigen medewerkers inlichtte, gaf het hierover gisteren ook een toelichting aan de stad Sint-Truiden. Nadien sprak het stadsbestuur ook met de betrokken vakbonden.

Er werken meer dan 1000 mensen bij Punch Powertrain in Sint-Truiden, daarmee is het één van de grootste werkgevers van de regio en een belangrijke speler in de automotive industrie. Van de 500 arbeiders, waaronder heel wat Truienaren, zitten er nu 300 in het systeem van economische werkloosheid. Punch Powertrain maakt automatische versnellingsbakken en heeft erg te lijden onder de malaise in de autosector en de terugval van de Chinese automarkt.

“Het stadsbestuur blijft heel sterk geloven in het potentieel van Punch Powertrain en haar medewerkers. Punch Powertrain heeft namelijk uitzicht op de bouw van automatische versnellingsbakken voor de Franse autobouwer PSA vanaf 2022. Punch is bovendien één van de drijvende krachten van het Smart Production Network, waarin ook de stad, VCST, Tenneco en Bosch Tienen verenigd zijn. Het netwerk zorgt voor samenwerking inzake digitalisering, innovatie en talentontwikkeling in deze belangrijke sector”, zegt burgemeester Veerle Heeren.

Het stadsbestuur ontving vandaag zowel de directie van het bedrijf als een delegatie van de vakbonden. “Samen met hen hopen we dat de aangekondigde maatregelen van die aard zijn dat Punch een toekomst heeft in Sint-Truiden en dat er naast het bestaande grote contract met PSA nog contracten volgen.”

“Als stadsbestuur leven we mee met de personeelsleden, die zich nu in een onzekere situatie bevinden. Wij hopen dat de gesprekken tussen de vakbonden en de directie de naakte ontslagen zoveel mogelijk kunnen beperken. Een groot deel van de arbeiders is technisch bijzonder goed opgeleid en ontzettend waardevol voor onze arbeidsmarkt,” zegt burgemeester Veerle Heeren.

“Voor getroffen werknemers die het moeilijk hebben met het zoeken naar een nieuwe baan, zullen wij als stadsbestuur ons ter beschikking stellen in samenwerking met de VDAB, Punch Powertrain en andere partners om de nodige ondersteuning te bieden en te participeren in de op te richten tewerkstellingscel en dit om hen opnieuw aan de slag te helpen. Net als in een huwelijk willen wij in deze zaak een goede partner zijn, zowel in goede als in kwade dagen,“ besluit schepen Jo François.