Is de straatprostitutie terug van weggeweest in Brustem? Sinds kort loopt er een schaars geklede jongedame langs de Luikersteenweg. De politie werd op de hoogte gebracht en onderzoekt de zaak.

We hebben het dus niet over de dames achter de ramen op de Chaussée d’Amour. De zogenaamde raamprostitutie heeft een wettelijk kader. Het gaat om een recente vaststelling waarbij een schaars geklede jongedame traag langs de Luikersteenweg paradeert. Het zou gaan om een meisje van Zuid-Amerikaanse oorsprong, op het uiterlijk voortgaande. Dat meldt een bron binnen onze redactie. Met hun schaarse kledij hopen straatprostituées klanten te lokken. Soms om hun drugs of hun verblijfplaats te kunnen betalen. Autobestuurders die in eerste instantie naar een publieke vrouw willen, rijden naar de Luikersteenweg, waar ze dan plots een nieuw alternatief zien opduiken, langs de kant van de baan. Er zijn in de nabije omgeving voldoende rustige plekjes en ook verhuurkamers of motelletjes.

“In het verleden hebben we dit ook al eens meegemaakt, enkele jaren geleden”, weet Evi Lennertz, woordvoerder voor de politiezone waartoe Sint-Truiden behoort. “Onze diensten zijn op de hoogte en intern bezig met de aanpak. Het onderzoek is lopende. Het gaat om een alleenstaand geval. Hierin dienen uiteraard ook de nodige vaststellingen door de politiediensten zelf gedaan te worden, zodat er processen-verbaal kunnen opgesteld worden.”

Gevaarlijk

“Straatprostitutie is onwettelijk en bovendien gevaarlijk”, geeft Lennertz mee.  “Het is een heel ander verhaal dan raamprostitutie. We gaan dit zeker aanpakken.” Hetzelfde geluid klinkt bij professionele werkers uit het veld. “Illegaal werken is onveiliger werken”, zegt Ina Hut van het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel in Nederland, die vertrouwd is met de problematiek. “De sociale controle door bijvoorbeeld politie en omstanders is minder mogelijk omdat sekswerkers letterlijk uit het zicht geraken.” Dat laatste is ook terug te zien in de jaarrapportages bij onze noorderburen: de meeste gevallen van uitbuiting vinden plaats in de onvergunde en minst zichtbare circuits, waarbij het eigen huis of straatprostitutie het onveiligste zijn.

Voor wat de jongedame op de Chaussée d’Amour betreft zal de politie dus de nodige actie ondernemen.

In beeld: Raamprostitutie op de Luikersteenweg is wettelijk omkaderd; straatprostitutie echter niet. – ©Rudi De Cock