Twee inspecteurs van de politiezone Gingelom-Nieuwerkerken-Sint-Truiden zullen ter verantwoording worden geroepen voor de correctionele rechtbank. De twee worden ervan beschuldigd beelden te hebben verspreid waarop te zien is hoe een arrestant zich seksueel aan het bevredigen is.

Beelden maken en verspreiden van arrestanten is bij wet verboden. Toch is het dat wat twee inspecteurs van de politiezone van Sint-Truiden hebben gedaan. Op het filmpje is ook te horen hoe iemand zegt: “Da’s toch just ne twidde Provost”. Steve Provost is de korpschef in die politiezone. Het Comité P heeft haar onderzoek nu afgerond. Twee inspecteurs zullen zich voor het maken en verspreiden van de beelden moeten verantwoorden. Ze worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Ze worden beschuldigd van voyeurisme en schending van de privacy. Als ze schuldig worden bevonden, riskeren ze een celstraf van 6 maanden tot 5 jaar.

Het filmpje leidde tot spanningen tussen vakbonden en agenten enerzijds en de oppositie in de politieraad anderzijds. Raadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) moest toen door een protesthaag omdat media en politiek kwaad spraken over de politiezone.

Op dinsdag 28 juni trekt politieraadslid Ludwig Vandenhove opnieuw naar de politieraad en wil hij meer tekst en uitleg verkrijgen van de zonechef. Vandenhove legt uit waarom: “Het is goed dat er na een jaar eindelijk duidelijkheid komt over deze aangelegenheid. Dit soort feiten straalt immers af op het hele korps. Maar dat geldt ook voor andere lichtere feiten, zoals recent nog het verkeerd parkeren van een combi terwijl agenten een broodjesbar bezoeken. Ik heb alleszins al schriftelijk gevraagd aan de korpschef dat we dinsdag aanstaande meer uitleg krijgen tijdens de politieraad”, besluit Vandenhove.