Langere afslagstroken op Expresweg N80 te Alken naar Vliegstraat en Langveldstraat

 

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) verlengt vanaf maandag 27 juni de afslagstroken naar de Vlieg- en Langveldstraat op de Expressweg (N80). De aanpassing kadert binnen het programma Mobiliteit Innovatief Aanpakken (MIA) van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. De werken zullen 2 weken duren en zal de veiligheid voor wie wil afslaan naar Alken-Centrum gevoelig verhogen.
 
Met MIA wil minister Peeters versneld de gevaarlijke locaties op gewestwegen wegwerken. Het gaat om gekende verkeersonveilige punten die al langer op de agenda staan.  Eentje zorgt al jaren voor een gevaarlijke situatie. Voor wie op de Expresweg N80 van Sint-Truiden naar Hasselt rijdt is het een gekend probleem. Ter hoogte van Alken-Centrum is er een afslagstrook. Maar omdat die erg kort is, dient het voorsorteren op het laatste moment te gebeuren. “De ingreep was nodig”, bevestigt woordvoerder Sep Vandijck. “Ze is gebaseerd op het feit dat er regelmatig ongevallen gebeurde op de afslagstroken. De toegelaten snelheid ging daar immers van 120 km/u naar 30 km/u op zo’n 75 meter. Door de afslagstroken op de Expressweg (N80) naar de Vlieg- en Langveldstraat te verlengen, hebben automobilisten een langere voorsorteerstrook om veilig rechtsaf te slaan.”

Regelmatige gebruikers van de N80 weten dat als er iemand zijn richtingaanwijzer gebruikt, het erg snel kan gaan. Sommige automobilisten gebruikten voor alle veiligheid de pechstrook, wat natuurlijk wettelijk gezien niet mag. Het is nu die pechstrook die voor een langer gedeelte afslagstrook zal gaan zorgen. Aan de overzijde, voor wie van Hasselt komt, is er een gelijkaardige situatie voor wie wil afslaan. Aan beide kanten van de N80 komt er dus aan beide straten een verlenging van de afslagstroken. Wie op de kruispunten de N80 wil oprijden zal echter geen invoegstrook krijgen. Voor die automobilisten blijft het wachten tot de stroom aan auto’s op de N80 voorbij is. Het verkeer komt er in golven.

Minderhinder-maatregelen voor alle weggebruikers

De werken starten op 27 juni en zullen 2 weken duren. Tijdens de werken gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen. De afritten zijn tijdens de werken volledig afgesloten. Daarvoor is een omleiding voorzien. De opritten naar de N80 vanaf de Vlieg- en Langveldstraat blijven wél beschikbaar.