Maandag 10 maart starten de werken aan de rotonde van Melveren, waar de N722 Hasseltsesteenweg kruist met Melveren-centrum en Terbiest. De heraanleg omvat de aanleg van nieuwe voetpaden en vrijliggende fietspaden, waardoor fietsers gescheiden worden van het autoverkeer. Dit verhoogt de veiligheid en het comfort van alle weggebruikers. Tijdens de werken is het niet mogelijk om via de rotonde richting Terbiest af te slaan.

De hinder voor voetgangers en fietsers wordt tot een minimum beperkt. Zij kunnen in beide richtingen passeren langs de kant waar niet wordt gewerkt. De aansluiting met Terbiest aan de rotonde wordt tijdelijk afgesloten en een omleiding is voorzien via de Hasseltsesteenweg richting de N80. Voor het gemotoriseerd verkeer wordt de doorstroming geregeld met tijdelijke verkeerslichten. De werken zullen ook invloed hebben op de dienstregeling van De Lijn. Reizigers wordt aangeraden hun route vooraf te plannen via de routeplanner op de website van De Lijn of de informatie aan de bushaltes te raadplegen. Met deze werken wordt de rotonde veiliger en efficiënter ingericht. Er komen niet alleen brede voetpaden en vrijliggende fietspaden, maar ook veilige oversteekplaatsen met middeneilanden, zodat voetgangers en fietsers in twee tijden kunnen oversteken. Bovendien worden er wachtplaatsen voorzien bij de oversteekplaatsen, wat het oversteken overzichtelijker en veiliger maakt. Volgens de huidige planning zullen de werken ongeveer vier weken duren, al blijft de timing afhankelijk van de werf- en weersomstandigheden.

Groot project

De vernieuwing van de Steenweg (N722) tussen Sint-Truiden en Alken maakt deel uit van een groter project, waarbij een traject van bijna elf kilometer volledig wordt heraangelegd. De focus ligt op veilig fietsverkeer en een verbeterde infrastructuur voor het openbaar vervoer. Tegelijkertijd zorgt rioolbeheerder Fluvius voor een gescheiden rioleringsstelsel, wat de waterhuishouding in de omgeving ten goede zal komen. Om fietsers optimaal te beschermen, worden nieuwe brede en comfortabele fietspaden aangelegd. In zones met een snelheidslimiet van 70 km/u worden deze volledig gescheiden van de rijweg, terwijl er in zone 50 verhoogde fietspaden tegen de rijbaan komen. Op cruciale kruispunten worden bovendien beveiligde fietsoversteekplaatsen voorzien om het oversteken veiliger te maken. Naast de verbeterde fietsinfrastructuur krijgt ook de rijweg een vernieuwing. Een subtiele asverschuiving zorgt ervoor dat bestuurders onbewust hun snelheid aanpassen, wat de verkeersveiligheid verhoogt. Ook het openbaar vervoer wordt opgewaardeerd met nieuwe, samengevoegde bushaltes. Deze krijgen hogere perrons, schuilhuisjes, afvalbakken en fietsenstallingen, wat het comfort van reizigers aanzienlijk zal verbeteren.

Vergunning

De werken worden gefaseerd uitgevoerd om de hinder voor de omgeving te beperken. De precieze startdatum is nog niet bekend, maar er zal op een later moment een infomoment worden georganiseerd waarin de uitvoering verder wordt toegelicht. Eerst moeten de werken in de eerste zone worden afgerond. Omdat er voor de vernieuwing van de rijweg en de fietspaden een omgevingsvergunning nodig is, loopt er momenteel een openbaar onderzoek. Geïnteresseerden kunnen tot en met zaterdag 22 maart de plannen inkijken en eventuele opmerkingen of bezwaren indienen.