De komende weken start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken voor de vernieuwing van de Hasseltsesteenweg (N722). Het stuk vlak voor de rotonde in Melveren tot aan Ecobeton wordt verkeersveiliger gemaakt. Ook een stuk op Alkens grondgebied wordt aangepakt.

“De focus ligt op veilig fietsverkeer en een opwaardering van het openbaar vervoer”, zegt men bij AWV. “Rioolbeheerder Fluvius legt tegelijkertijd gescheiden riolering aan voor duurzaam waterbeheer. Vanaf woensdag 16 augustus worden alle verhardingen, afsluitingen en groenaanleg tussen de rijweg en de grens van het openbaar domein verwijderd. De nutsmaatschappijen vernieuwen en verplaatsen kabels en leidingen voor water, gas, elektriciteit en telecom, en dit vanaf maandag 21 augustus tot het einde van het jaar zodat de eigenlijke aanleg van de fietspaden kan starten in 2024.”

Daarbij is er plaatselijke verkeershinder maar omdat de aannemer vooral in de bermen werkt, blijft die beperkt. De werken gebeuren gefaseerd en de inritten van woningen en handelszaken blijven maximaal bereikbaar. Ook in Alken start het AWV met de eerste voorbereidende werken. Daar wordt de grens van het openbaar domein uitgezet op de Steenweg ter hoogte van het kruispunt met de Onze-Lieve-Vrouw-straat en de Stationsstraat. Twee weken later start Proximus met de verplaatsing van zijn kabels.