De politie en het parket van Limburg voeren een onderzoek naar jongeren die in februari van dit jaar filmden hoe ze een 13-jarige uit Sint-Truiden tot op het bot vernederden. Dat schrijft journalist Dirk Selis in Het Belang van Limburg en wordt bevestigd door het parket. De nieuwe zaak doet denken aan die van El Patron uit 2021.

Het parket van Limburg onderzoekt een geval van geweldpleging op een jongen van 13 uit Sint-Truiden. Het gaat daarbij om vernederingen, bedreigingen, schoppen, snijden en slaan. Op een filmpje van de daders is te zien hoe de jongen met zijn handen achter het hoofd en daarbij de broek verplicht afgezakt tot op de enkels wordt vernederd en geschopt. Ook de broer van het slachtoffer en diens familie ontvangen intussen regelmatig bedreigingen. De feiten dateren van februari dit jaar, waarbij het slachtoffer zelfs door de verdachten werd meegenomen naar de Cicindriaparking om hem daar vuistslagen toe te dienen en hem zelfs met een machete in zijn bovenbeen snijden. De familie diende twee klachten in bij de politie waarna het parket de zaak onderzocht en nog steeds onderzoekt. Maar ondertussen gaan de bedreigingen en belagingen gewoon door. Opvallend is dat op een filmpje de naam van El Patron te horen is, wat natuurlijk doet denken aan de feiten van december 2021.

Kwetsbaar

De 13-jarige jongen is opgegroeid in een kwetsbare context en was een gemakkelijk benaderbaar doelwit voor de daders die hem opmerkten in de nachtwinkel van de Stapelstraat. Het is de grootvader die zich nu ontfermt over de jongen en met de Truiense advocaat Bert Vanmechelen de zaak verder opvolgt. Intussen blijven de daders zich ophouden in de buurt van het Truidense NMBS-station en de Stapelstraat. Het zou daarbij gaan om minderjarigen, al zou er ook een 22-jarige bij zijn die gerelateerd zou kunnen worden aan het drugsmilieu.

Het Vlaams Agentschap Opgroeien publiceerde onlangs nog cijfers rond kinderen en jongeren die opgroeien in een verontrustende en kwetsbare situatie. Die cijfers laten over meerdere jaren een stijgende tendens zien. Voor wat betreft het geweld onder jongeren hebben we enkel cijfers van de 15- tot en met 17-jarigen in Vlaanderen. Daarvan geeft 3,5% aan dat ze het voorbije jaar dader slachtoffer waren van fysiek geweld met verwondingen.

Foto © Media Haspengouw