De streekderby STVV – Genk is beslecht. In een quasi uitverkocht Daio Wasabi Stayen Stadium – dat was van 2015 geleden – werd het uiteindelijk 1-1. Vuurpijlen verpestten wat een mooi Limburgs voetbalfeest had kunnen worden.

De wedstrijd begon met een half uur vertraging omwille van het landbouwersprotest met 74 tractoren. De STVV-supporters reageerden overigens rustig op het boerenprotest: “Vreuger goenk dje be de tracteur no de MC queen na got dje be de tracteur no de voetbal!” De wedstrijd zelf verliep minder laconiek.

Racing Genk nam een vliegende start. Fadera ging in de eerste minuut met volle snelheid op links dankzij een lange bal van McKenzie en legde die meteen goed voor Sor die met een tikje de 0-1 op het bord zet. STVV moest naar adem happen want even later werd een tweede Genks doelpunt, gelukkig maar, afgekeurd wegens – terecht – buitenspel. Vanaf dan begon de eerste helft wat te kabbelen. STVV kon geen echte vuist maken. De Genkse verdediging ondervond weinig druk. Bij Genk voelde doelpuntmaker Sor (de man van de 0-1) zich onwel na een pittig contact en werd hij vervangen door Tolu. Samengevat: na een blitzstart zorgden de beide ploegen niet echt voor spanning, snelheid en doelkansen in de eerste helft.

Tweede helft

Er worden wat bekertjes met drank op het veld gegooid maar er wordt verder gespeeld. STVV breekt uit maar Ananou wordt fel geduwd in de zestien, net op het moment dat die wil trappen. Steuckers neemt de penalty maar Vandevoordt stopt de bal. De wedstrijd gaat zijn gang met weinig uitschieters. Plots demarreert Paintsil doorheen het midden, Pélé-gewijs. Coppens voorkomt het ergste en grijpt in. Hij verwijt Paintsil van Genk dat die blijft liggen. Arteaga krijgt rood. Genk moet verder met 10.

In de laatste minuten van de wedstrijd trapt Ito de bal mooi over een muurtje bij een vrije trap, over Genk-keeper Vandevoordt in het doel.

Genkse supporters gooien vuurpijlen op het veld. Zij hopen dat de scheidsrechter de wedstrijd afblaast zodat het geen 2-1 kan worden voor STVV? Het blijft 1 -1. Genk eindigt de provinciale derby met negen spelers. Heynen, die eerder al geel kreeg begaat duidelijk een overtreding op Ananou, en krijgt nu rood.

Beelden © STVV