Jo Brugmans is geboren op 17/02/1967 te Sint-Truiden en afgestudeerd aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs te Hasselt, afdeling vrije grafiek. In 1992 verhuisde Jo naar de Kunst- en cultuurstad Gent waar hij schilderkunst volgde aan het Sint-Lucasinstituut. In 1999 vervolmaakte hij de opleiding creatieve agogiek.

jo-brugmans-2

©Jo Brugmans – Mediahaspengouw

Na zijn studies kon Jo aan de slag als creatief agoog in het Penitentiair Landbouw Centrum te Ruiselede waar hij meewerkte aan het drugsproject ‘Believe’ waarbij drugsverslaafden konden werken aan hun re-integratie.  Momenteel is Jo begeleider van mensen met een mentale beperking en bijkomende psychische problematiek.

In 2009 startte tekenaar Jo Brugmans een masteropleiding Schilderkunst aan het Sint-Lucasinstituut te Gent. In 2013 organiseerde hij allerlei workshops tekenen in samenwerking met “De Propere Fanfare van De Vieze Gasten”. Momenteel geeft hij bijkomende cursussen tekenen en schilderen, zowel voor beginners als gevorderden. Hierbij kun je aan de slag gaan met verschillende technieken zoals blindtekenen, negatief tekenen, meten en verschillende materialen… en dit voor alle leeftijden.

Tekenen is een expressie, een communicatievorm waarbij lijnen en vlakken weergeven wat de tekenaar ervaart, ziet, vergelijkt en observeert. Tekenen is niet alleen nabootsen van hetgeen we weten, het is vooral het kijken naar de voorwerpen of de personages die weergegeven zouden moeten worden. Niet alleen kijken of observeren naar wat we echt zien, maar ook naar datgene wat er niet is, om dat dan eigen te maken. Het gaat ook over kijken naar de dingen die er niet staan; naar bv. de lege ruimtes tussen de voorwerpen of personages waarbij de relatie tussen beiden belangrijker is dan de voorwerpen zelf.

jo-brugmans-3

©Jo Brugmans – Mediahaspengouw

“Out of the box” zien, denken of ervaren, of dat nu in de tekening of schilderijen is, is voor Jo ook belangrijk in het leven. Naar mensen kijken wie ze echt zijn en niet alleen naar hun handelingen. Dat ervaart Jo elke dag door zijn werk. Achter iedere tekening/schilderij schuilt een boodschap, een impressie.

Jo heeft een uitgebreide kunstzinnige kennis als schilder. Hij gebruikt meestal pigmenten zoals milorieblauw, ultramarijn, ijzeroxide, violet, Indisch geel, citroengeel en rood van Meekrap. Zijn personages komen uit kranten, tijdschriften, foto’s of schetsen. Hij plaatst zijn figuren ruimtelijk zodat er een spanning ontstaat tussen de toeschouwer en het schilderij.

Meer werk van Jo Brugmans kun je zien op zijn website: www.jobrugmans.be of tijdens één van zijn exposities.

Heb je interesse om eens een cursus tekenen of schilderen te volgen alleen of in groep, dan kan je Jo Brugmans steeds contacteren via GSM op het nr. 0498 27 58 47 of via e-mail: jobrugmans@gmail.com.

jo-brugmans-4

©Jo Brugmans – Mediahaspengouw