“Het is bijna als het lezen van een boek waarbij je zelf je fantasie en verbeeldingskracht aan het werk moet zetten…mooi”, was een van de commentaren na de filmvoorstelling van La Passion de Dodin Bouffant in het Culturrcentrum van Sint-Truiden. De film beloofde ons mee te nemen op een betoverende reis door de culinaire wereld, maar het werd uiteindelijk veel meer dan dat. Op een ronduit schitterende manier vloeiden gastronomie, passie en menselijke relaties door elkaar. “De regisseur liet opzettelijk de erotische beelden weg waarop je ze als kijker zelf in je hoofd creëerde. Subliem!”

Met een schitterende Juliette Binoche in de hoofdrol wist afgelopen dinsdag 9 januari La Passion de Dodin Bouffant ons mee te nemen naar het landelijke Frankrijk van 1885, waar in en rond de keuken van restauranthouder Dodin en chef-kok Eugénie zich het leven afspeelt van twee mensen met hun onnavolgbare passie voor eten, maar ook verlangen naar liefde. Onberispelijke kookkunsten werden verrukkelijk in beeld gebracht, en wisten dat door de kijker op een slimme manier te laten linken aan de liefde.

Hoewel de film doorweven is van erotiek krijgen we dat in de beelden niet te zien. Maar als je ziet hoe Dodin en Eugénie gepassioneerd zijn door eten, werd dat suggestief op het witte doek en zeker in de hoofden van de kijkers automatisch doorgetrokken naar de slaapkamer. Een uniek staaltje en dus wekt het geen verbazing dat de film in Cannes werd bekroond met de prijs voor beste regie.

Dat CC De Bogaard de film via Zebracinema tot in de schouwburg kreeg verdient alle lof. De volgende film staat geprogrammeerd voor dinsdag 16 januari aanstaande, om 20.15 uur in het CC. Meer info over die film via de link:

https://www.debogaard.be/activiteiten/zebracinema-io-capitano