In Sint-Truiden, Wellen, Heers, Tongeren en Borgloon hebben de gemeentelijke bestuurders traditioneel de bevolking een receptie aangeboden bij het begin van het nieuwe jaar. TruiensNieuws trok rond en luisterde naar de nieuwjaarstoespraken van de burgemeesters. Het was overal gezellig, een mooie afsluiter van het nieuwjaarsgebeuren. Uitschieter werd Borgloon waar zowel de hoge opkomst als de toespraak van burgemeester Feytons opvielen in positiviteit. Met als opmerkelijke aanwezige de burgemeester van Tongeren, Patrick Dewael.

Overal gezelligheid troef in de Haspengouwse steden en gemeenten. Op het Speelhof, het centrale marktplein in hartje Borgloon, werd het drummen. Heel wat gezinnen en ook de jeugdbewegingen kwamen elkaar de beste wensen toespelen. Burgemeester Jo Feytons (Open Vld-Stroop) verwelkomde de Lonenaren persoonlijk, net als de leden van het schepencollege. De Tongerse burgemeester Patrick Dewael was eveneens van de partij en werd opvallend hartelijk begroet door de Lonenaren.

Het stadsbestuur had gezorgd voor gratis drank, springkastelen, grime, een live band en lekker eten zoals pannenkoeken, wafels, frietjes en lange hamburgers. Ook de verse soep met balletjes viel erg in de smaak. De Lonenaren zelf zorgden voor een gezellige en gemoedelijke sfeer.

Fiere burgervader  

In zijn nieuwjaarstoespraak begon burgemeester Jo Feytons (Open Vld-Stroop) met de verwelkoming van de nieuwe inwoners van de stad. De nieuwe Lonenaren blijven de laatste jaren toestromen. Verder drukte hij zijn fierheid uit als burgervader over zijn Lonenaren. “Dankzij jullie heeft Borgloon een zeer hoge vaccinatiegraad behaald tijdens de coronapandemie. Ook de opvang van de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne werd dankzij jullie mee gerealiseerd. Dank daarvoor!”

Fusie

Ook toen de duisternis opkwam en het kouder werd bleven velen nog graag hangen. Over fusie werd er niet gesproken. Dewael moet eind deze maand onder het mes. “Ik besef dat het een zware operatie is, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het vervangen van mijn hartklep goed zal aflopen. En daarna zullen we verdere stappen zetten in het fusieverhaal met Borgloon”, besloot hij.

Ook in de andere steden en gemeenten was het gezellig borrelen. Alken houdt haar drink volgende week zondag.

Foto’s © Tim Moeremans/TruiensNieuws

In beeld: de Lonenaren schoven geduldig aan om met het bestuurscollege de wensen uit te wisselen

    (rechts: burgemeester Feytons houdt een toespraak)

In beeld: Voor sommige Lonenaren was zelfs handjes schudden niet genoeg, en werd schepen Danny Deneuker (Vooruit) blijkbaar al eens graag gekust.

De 2 raadsleden van oppositiepartij N-VA waren er ook bij

In beeld: Burgemeester Patrick Dewael van Tongeren werd door de Lonenaren ook warm begroet. Binnen twee weken zal hij een hartklep moeten laten vervangen. Dewael kijkt er optimistisch tegenaan.