Vandaag schuift het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een fietstunnel onder de Bilzersteenweg ter hoogte van de Groenstraat in Tongeren. De tunnel vormt er straks een veilige kruising voor de fietssnelweg F79 Sint-Truiden – Tongeren. Mobiliteit en Openbare Werken investeerde 3 miljoen euro in het project. Door de werken is de gewestweg afgesloten voor alle verkeer tot maandagmiddag 5 december. Tegen eind maart 2023 kan de vernieuwde infrastructuur in gebruik genomen worden.

De fietstunnel werd de afgelopen maanden ter plekke in de berm gebouwd en weegt ongeveer 640 ton. Het spreekt voor zich dat het inschuiven een bijzondere operatie is. Om de tunnel op zijn plaats te krijgen, wordt er 24u op 24u gewerkt tot maandagmiddag 5 december. Huzarenklus zou dus in 80 uren geklaard worden.

Om te beginnen moest de ruimte vrijgemaakt worden waar de tunnel komt te liggen. Daarvoor werd de rijweg helemaal opgebroken en een bouwput gegraven. Vervolgens schoven de arbeiders de betonnen tunnel langzaam op zijn plek. Dat inschuiven is gestart en zal zo’n 8 uur in beslag nemen. Daarna wordt de sleuf waarin de fietstunnel ligt weer aangevuld met grond. Ook de rijweg over de tunnel wordt opnieuw aangelegd met fundering en asfalt zodat de Bilzersteenweg maandagmiddag opnieuw beschikbaar is.

Minderhinder-maatregelen: éénrichtingsverkeer tot Kerst

Tot maandagmiddag 5 december is de Bilzersteenweg ter hoogte van de werfzone afgesloten, en geldt er een omleiding voor alle verkeer. Daarna geldt er weer éénrichtingsverkeer staduitwaarts, tot de kerstvakantie.
Door rioleringswerken zal ook de zijstraat Driekruisenstraat in december nog een tweetal weken afgesloten zijn ter hoogte van de Bilzersteenweg. Vanaf de kerstvakantie is er opnieuw tweerichtingsverkeer mogelijk op de Bilzersteenweg, met evenwel regelmatig beurtelings verkeer met behulp van werflichten (buiten de spitsuren). Nog tot het voorjaar van 2023 werkt de aannemer aan de rioleringen, en de afwerking van de tunnel en rijweg Bilzersteenweg. Daarna kunnen fietsers op de Fruitspoorroute veilig de Bilzersteenweg kruisen. Tot dan duren ook de vernieuwingswerken aan de rijweg, aan de 540 meter nieuwe fietspaden tussen de Driekruisenweg en de Driekruisenstraat en aan de riolering voor duurzaam waterbeheer.

©Suzanne Jutzeler