De besturen van Hasselt, Alken, Diepenbeek en Kortessem onderzoeken al een tijdje een fusie met districten. Het is een van de pistes die voor burgemeesters Penxten van Alken en Thijsen van Kortessem met de dag realistischer wordt. Ook geografisch ‘plakken’ de drie gemeentes tegen de stad Hasselt aan. Met 120.000 inwoners zou de nieuwe eenheid de derde grootste stad van Vlaanderen worden en net als Antwerpen met districten werken.

 

Burgemeesters Penxten en Thijsen zijn al langer op zoek naar een alternatief nadat Wellens burgemeester de Haspengouwse fusie een tijdje geleden afschoot. Kortessem keek daarbij naar de tandem Tongeren-Borgloon, maar die is op dit moment niet gehaast om een derde toe te laten. Het in elkaar schuiven van het organigram in de toekomstige grootstad van Haspengouw vergt heel wat (politiek) zweet. Echt opschieten doet het (nog) niet en het is al meermaals onderstreept dat Borgloon zijn huid duur gaat verkopen. Kortessem en Alken konden ook niet verder in zuidelijke richting omwille van Wellen dat alsnog ‘nee’ blijft zeggen. Samen met Diepenbeek en Hasselt is er nu beslist om een fusie met vier te onderzoeken. Die zou de 173 miljoen euro gezamenlijke schuld van de vier kunnen doen dalen naar 50 miljoen euro doen slinken. En uiteraard zal ook uit het vat van het Gemeentefonds aanzienlijk meer centen mogen getapt worden.

Antwerpen

Bij het ontwikkelen van het fusie-concept van de vier wordt er gekeken naar grote broer Antwerpen. Daar heeft de stad in de jaren ’70 al een fusie ondergaan met de gemeenten die eraan vast kleefden. Omdat de scotchés zich hevig verzetten werd er destijds gesust met een systeem van districtsburgemeesters. In 2022 is die fusie nog steeds niet helemaal aanvaard en spreken de Antwerpenaren nog altijd van Deurne, Wilrijk, Berchem, Hoboken, … . Maar het systeem werkt wel. De lokale districtsburgemeesters staan dicht bij de lokale inwoners en nemen initiatieven op lokaal vlak. De zware portefeuilles zoals ordehandhaving, mobiliteit, onderwijs en sociale zaken liggen dan weer op niveau van burgemeester De Wever, zijn schepencollege en de gemeenteraad.

De vier burgemeesters bespreken nu de verschillende modellen die in de studie naar voren worden geschoven. Wellicht komt er meer duidelijkheid voor de verkiezingen van 2024.

In beeld: Achter de muren van het gemeentehuis van Alken wordt er overlegd over een fusie met Hasselt, Diepenbeek en Kortessem

Foto © Rudi De Cock