Het ruwbouwwerk van het stadhuis in Tongeren is bijna klaar.  Meest opvallend is allicht de rode kaleilaag die op de gevel werd aangebracht. Die sluit aan bij het historische uitzicht van het gebouw.

Oorspronkelijk was het stadhuis in de Maastrichterstraat gekaleid in een contrast tussen roodkleurige gevelvlakken en grijze natuurstenen omlijstingen. Doorheen de tijd is deze rode kleurafwerking afgesleten. Op de oostgevel werden sporen gevonden van de oude kleurafwerking, en die heeft men nu laten terugkomen. De aannemer start een dezer dagen met het weghalen van de werfdoeken en het afbreken van de stelling. De gevel van het stadhuis werd intussen gekaleid in een typisch rode kleur die vaak terugkomt bij historische gebouwen uit dezelfde periode. Het classistische stadhuis uit het midden van de achttiende eeuw staat al even in de steigers. Voor de grondige restauratie – zowel binnen als buiten – werd er een historisch onderzoek gedaan, zoals naar de kleur van de buitengevel.

Kaleien

Bij kaleien wordt een kalklaagje op de gevel aangebracht, oorspronkelijk om de poreuze gevel te beschermen tegen regen en wind. Ook ander gebouwen uit dezelfde periode, zoals het stadhuis van Luik, hebben een soortgelijke laag in deze bruinrode kleur. In een volgende fase wordt de pui heropgebouwd en wordt het stadhuis opnieuw ingericht. Er komt ruimte voor een ontvangst- en vergadercentrum voor officiële ontvangsten, infovergaderingen, huwelijken, gemeenteraden en recepties.

De renovatie van het stadhuis kost 5,9 miljoen euro en wordt deels gesubsidieerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. De werken zullen vlak voor de Kroningsfeesten volledig afgerond zijn.

Foto © Stad Tongeren