Dinsdagavond 17 oktober wordt op de gemeenteraden van Tongeren en Borgloon als enige agendapunt het fusieplan van de beide stadsbesturen op tafel ter stemming gelegd. Terwijl het in Borgloon rond dat thema altijd betrekkelijk rustig is gebleven was er in Tongeren de voorbije jaren een beweging actief tégen de fusie. Burgemeester Dewael laat de Tongenaren nu via een brief weten dat de belastingen zullen dalen en dat elk (kerk)dorpje zichzelf zal kunnen blijven, ondanks het feit dat na de fusie Tongeren-Borgloon groter zal zijn dan Sint-Truiden.

“We vullen elkaar goed aan”, stelt Dewael in zijn open brief. “De mogelijkheden op het vlak van cultuur en toerisme zijn ongezien. Na Hasselt, Genk en Beringen worden we de vierde stad in Limburg met twee kernen en dertig dorpen. Een inwoner van Piringen of Hoepertingen zal een inwoner van Piringen of Hoepertingen blijven. Daarnaast zijn we in staat om te investeren en te zorgen voor een betere dienstverlening.” Een fusie levert geld op. Ook op die nagel klopt Dewael: “Dat maakt het mogelijk om de belastingen te verlagen van 7,9 naar 7, 1 procent. En de algemene milieubelasting van 77 euro per gezin kan helemaal weg. Welnu, als burgemeester engageer ik mij bij een fusie die milieubelasting al in 2024 af te schaffen.”

Vanavond weten we of de fusie groen licht krijgt. Beide gemeenteraden zullen een meerderheid moeten vinden. Verwacht wordt dat de bestuurspartijen inderdaad op ‘ja’ zullen drukken.

In beeld bovenaan: burgemeesters Dewael (Tongeren) en Feytons (Borgloon) – © rdc