Het gaat de goede kant op met de aantrekkelijkheid van het Tongerse stadscentrum. Burgemeester Dewael opende een nieuwe stadstuin met bijhorend poortgebouw in de Maastrichterstraat. Het voormalige pand Steffline werd afgebroken en maakte plaats voor een groene pareltje in het hart van de stad.

“De ontwikkeling van deze nieuwe stadstuin is een voortzetting van onze inspanningen om Tongeren te transformeren tot een aangename en duurzame cultuur- en woonstad”, aldus Dewael. “Met deze nieuwe stap wordt een belangrijke schakel gerealiseerd, waarbij de gerechtstuin en de Maastrichterstraat elkaar versterken als groene as midden in het centrum. De ontwikkeling van een duurzame woon- en cultuurstad vereist hoogwaardige openbare ruimtes waar inwoners en bezoekers kunnen genieten en beleven.”

Anders dan in Sint-Truiden, waar het stadspark geen uitbreiding zal krijgen ondanks de afbraak van de gebouwen van het voormalige Technicum in de Gildestraat, zet Tongeren wel in op vergroening. “Om de woonkwaliteit te waarborgen is de aanwezigheid van openbaar groen cruciaal. Stadstuintjes zijn groene ruimtes die bijdragen aan de woonkwaliteit, en de aantrekkelijkheid van de binnenstad versterken”, zegt burgemeester Dewael. “Het initiatief kadert eveneens in het beleid van de stad om duurzame doelstellingen te behalen en een CO2-neutrale omgeving te creëren”, vult schepen Vrancken van Ruimtelijke Ordening aan.

Voorportaal en poortgebouw

Voor de realisatie van deze stadstuin werd eerder het pand Steffline aangekocht en afgebroken. Het ontwerp van het voorportaal en het poortgebouw  is het resultaat van een samenwerking tussen DFM-architecten uit Tongeren en de technische dienst van de stad Tongeren. Het poortgebouw dat verborgen lag achter Steffline werd ontworpen in de stijl van Huis Theelen. “Het voorportaal biedt een aangename ruimte met zitgelegenheden”, vervolgt Vrancken. “Ze vormt de toegangspoort tot de toekomstige gerechtstuin, die naar verwachting in het voorjaar van 2024 zal worden opengesteld. Daarover zitten we in overleg tussen de Stad Tongeren, de Regie der Gebouwen en de FOD Justitie. De modaliteiten voor de realisatie van de gerechtstuin worden er besproken.”

Met deze stadstuin, net als de omgeving van het Praetorium, de Casinotuin,  stadspark De Motten, de vergroening van de markt en het Vrijthof, brengt de stad Tongeren gekende en verborgen schatten terug volwaardig in het openbare domein. De realisatie van de nieuwe stadstuin kost 425.000 euro. “Dat is op zich veel geld, maar onze stadsfinanciën blaken van gezondheid, en met dit project kunnen we de woonkwaliteit weer een stap verhogen”, besluit het stadsbestuur.