Er werd lang over gespeculeerd en gepraat, en het is er van gekomen. Eddy Strouwen zegt ‘ja’ op het huwelijksaanzoek van zijn vriendin Evelyn Vielvoije. De bekende caféhouders van Ter Linde op Terkoest doen het dan ook ineens tegoei en geven een groot feest. Meer dan 200 klanten in cowboy of indiaan getooide kleren gingen vrijdagavond compleet uit de bol op een heus dansfeest. Het koppel gaf het goede voorbeeld: Eddy als cowboy en Evelyne als saloongirl.

Het bordje ‘closed’ hangt uit aan de deur van café Ter Linde in hartje Terkoest. Een zeldzaamheid. Gesloten? Het is dan ook de trouwdag van Eddy en Evelyne, de caféhouders. Toch stroomt het volk toe: familieleden, vrienden en klanten komen het koppel uitwuiven voor ze met paard en koets richting centrum reizen om elkaar het ja-woord te geven. ‘Liefde is een kaartspel’ van Lisa Del Bo schalt door de boxen. Evelyne zelf wacht zenuwachtig op Eddy die achter gesloten deuren zijn strikje nog probeert goed te krijgen.

“We hebben elkaar hier leren kennen”, steekt Evelyne van wal. “Eddy was machinist en kwam na zijn werk vaak een soepje eten. Toen ik er alleen kwam voor te staan heb ik hard gewerkt om de zaak recht te kunnen blijven houden. Ik klopte dagen van half tien ’s morgens tot half vier ’s nachts.  Eddy schoot me dan vaak ter hulp. Toen we een jaar of vier geleden in de kelder de flesjes drank aan het sorteren waren sloeg Cupido toe en hebben we elkaar gekust. Wat was ik verliefd!”

Sociaal café 

Zowel Evelyne als Eddy groeiden op in Alken. Terkoest was dus geen onbekende voor Evelyne. Toen ze het café kon overnemen zag ze haar kans schoon. Het werd een nieuw avontuur en Evelyne kon volop doen wat ze zo graag doet: sociaal leven met mensen en hen helpen waar ze kan. Dat zeggen ook de vele klanten die er al jaren over de vloer komen. Tsjitske is één van de vijf flexi-jobbers van het café. “We zijn hier allemaal werkcollega’s onder elkaar. Het woord ‘bazin’ hoort Evelyne niet graag. Hier in het café is iedereen er voor elkaar, of je nu voor of achter de toog staat.”

“De tijd is hier blijven stilstaan”, vult stamgast Bikash aan. “De mensen praten hier met elkaar, kennen elkaar. Als je hulp nodig hebt dan kan je hier terecht. Een loodgieter nodig? Er is wel iemand in ’t café aanwezig die er een kent. Als je in de penarie zit en je belt Evelyne, dan staat ze voor je klaar. Klanten worden hier kameraden.” Niemand kan zich herinneren dat er ooit gevochten zou zijn. “Eddy maakt altijd grappen en dat wordt door de klanten gesmaakt.

Caféhouders, flexijobbers en klanten…één grote familie in Ter Linde op Terkoest

 

Een koe in ‘t café

Evelyne houdt enorm veel van dieren. Ooit kreeg ze in haar café bezoek van een pony. “Ik heb honden die verloren waren gelopen verzorgd. En toen een koe hier op straat liep hebben we die ook opgevangen. Maar tegen een onvriendelijke klant met een hond zeg ik: de hond mag binnen maar gij niet”, lacht Evelyne. “Ik vind het ook fijn dat onze klanten mensen zijn met verschillende culturen en achtergronden. Iedereen is hier welkom. Je kan dit wel in het artikel schrijven, maar het echte gevoel, dat kan je alleen maar hier zelf komen beleven.”

Een pony op bezoek in ‘t café. Evelyn is dan ook een echte dierenliefhebber. 

Het café staat ook bekend als ‘koppelplaats’. “Ja, hier wordt wel eens gekoppeld”, geeft Evelyne toe. “Ooit had Eddy twee mensen naar hier gevraagd. Wat ze niet wisten was dat het café gesloten was. Toen ze binnenkwamen stond heel het café vol brandende kaarsjes. En dat heeft gewerkt.”

Vrienden en klanten hebben meegeholpen om alles voor het grote feest klaar te zetten. Maar eerst dus dat ritje met paard en kar naar het gemeentehuis. Over het huwelijk werd Eddy wat geplaagd. “Want eindelijk heeft Eddy ‘ja’ gezegd”, wordt er wel eens gegrapt. De kar vertrekt. Iemand roept plagerig: “Eddy, ge kunt nog gaan lopen hé. Spring eraf!” Maar Eddy glimlacht, glundert, en blijft rustig zitten.

Eddy en Evelyn met hun kleinkinderen. Een mooie dag voor iedereen.

Foto’s © Rudi De Cock