Een Truienaar heeft een boete van 67,06 euro gekregen van de lokale politie omdat hij aan de Gildestraat in Sint-Truiden rechtsaf de Diesterstraat inreed met zijn wagen. Dat het verkeersbord ‘verplicht linksaf slaan’ door werkzaamheden onzichtbaar was voor de automobilist werd door de dienstdoende inspecteur niet aanvaard. En dus werd de onwetende autobestuurder de bon op geslingerd. Die is niet van plan het hierbij te laten. “Ik betaal die boete niet”, klinkt het. Truienaren zijn gewaarschuwd.

Aan het klooster in de Diesterstraat zijn al geruime tijd renoveringswerken aan de gang door de bekende bouwfamilie Gilen. Op de hoek van de Gildestraat staat er een voertuig van een bouwfirma. Die belemmert het zicht op een verkeersbord voor automobilisten. “Ik fiets vaak door de stad”, steekt de Truienaar van wal. “Maar het regende heel fel die vrijdag voor de kerstvakantie. Ik kwam met de wagen uit de Gildestraat en sloeg niets vermoedend rechtsaf de Diesterstraat in. Ik weet dat ik heel traag reed omdat er tegenliggend verkeer was. Enkele meters verder merkte ik dat er iets niet klopte. Een vriendelijke voetganger gebaarde me dat ik zo niet mocht rijden. Op het moment dat ik wilde stoppen en omdraaien werd ik staande gehouden door een wagen van de politiezone Sint-Truiden. De inspecteur van dienst was allesbehalve vriendelijk en wilde niet geloven dat het verkeersbord niet zichtbaar was. Ik probeerde beleefd uit te leggen wat de oorzaak van mijn overtreding was, maar hij zei kortaf dat ik moest omdraaien en doorrijden. Volgens hem gold er het verkeersbord C31. Ik heb hem proberen duidelijk te maken dat er geen verkeersbord zichtbaar was dat duidelijk maakte dat ik verplicht linksaf moest. Hij antwoordde kortaf: “Dat zal allemaal wel zijn.”

De Truienaar maakte uiteraard rechtsomkeer met zijn wagen. “Ik ben teruggedraaid en hoopte dat hij mee kwam kijken maar hij is doorgereden. Ik heb geen verkeersbord C31 gevonden, wel een bord D1 achter het geparkeerde voertuig van het bouwbedrijf. Groot was mijn verbazing omdat ik vandaag een boete heb ontvangen. Ik heb jaren geleden eens hetzelfde meegemaakt in Antwerpen. Daar werd ik vriendelijker aangesproken en zag de politieman aan mijn verbaasde blik dat ik onwetend was. Die heeft mij ook gevraagd om terug te draaien en mij een fijne dag gewenst.”

De automobilist uit Sint-Truiden gaat het hier niet bij laten. “De inspecteur had een autoritaire air over zich. Hij liet geen ruimte voor begrip. Alleen dat al zegt veel. Ik ben vriendelijk gebleven. Bovendien staan er fouten in de verkeersboete waarover ik nog niets kan zeggen omdat ik het hier niet bij ga laten.”

Wordt vervolgd.