In dit weekend met de overgang van oud naar nieuw blijft het vaak droog met hoge temperaturen tot misschien straks 17 graden. Maar de wind staat strak en er blijven stevige regenbuien mogelijk. Het stadsbestuur van Hasselt heeft beslist om de vuurwerkshow niet te laten doorgaan. En in Sint-Truiden geldt er algemeen vuurwerkverbod. De politie ondernam reeds preventief actie in de Stapelstraat.

In Winterland op het Kolonel Dusartplein is het al weken gezellig. De Hasselaren keken vooral uit naar de aftelling naar 2023 en het daarbij horende vuurwerkspektakel. Maar de vuurwerkshow gaat niet door. Op Winterland blijft het Grand Café wel open tot 2 uur. Daarnaast mogen burgers in Hasselt en in Genk tot 1 uur zelf vuurwerk afsteken zonder vergunning.

In een aantal Haspengouwse steden en gemeenten zoals Sint-Truiden zijn alle vormen van vuurwerk verboden. Maar de kans dat de politie een overtreder betrapt en beboet is klein. Vorig jaar konden groepjes van mensen ongestoord een tijdlang vuurwerk afsteken rond de torenburcht in Brustem. Ook vanuit andere omliggende gemeenten kwamen er klachten, maar handhaving is niet evident.

PV’s

Na een melding en via controle van de camerabeelden, nam de politie op oudejaarsdag vuurwerk in beslag genomen bij een handelaar in de Stapelstraat. “De man verkocht het vuurwerk illegaal”, aldus de politie. “De nodige pv’s werden opgesteld. Er geldt trouwens een algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk in de politiezone. Vuurwerk kan je niet enkel gevaarlijk verwonden, het kan ook brand veroorzaken en het zorgt vaak voor overlast bij mens en dier. Zeker bij de huidige weersomstandigheden, is het afsteken van vuurwerk extra gevaarlijk, want het kan alle kanten opvliegen. Om het nieuwe jaar op een feestelijke manier in te gaan, zijn er andere mogelijkheden genoeg”, besluit men bij de politie.