Het psychiatrisch- en verzorgingstehuis Asster heeft de deuren opengezet van Nicky’s escaperoom. De nieuwe leermethode wil medewerkers doen ervaren hoe het voelt om psychiatrisch patiënt te zijn. “De geestelijke gezondheidszorg mensgerichter maken is al langer één van de belangrijke pijlers uit onze missie”, vertelt directeur Bert Plessers. Het concept werd uitgewerkt met personeelsleden van alle diensten, kwaliteitscontroleur Planetree en ontwikkelaar &Happy.

“De escaperoom vertelt het verhaal van patiënt Nicky dat je via het patiëntendossier voor verschillende opdrachten en uitdagingen plaatst”, steekt Bert Plessers van wal. “Puzzels en breinbrekers oplossen helpt je om de volgende fase in Nicky’ traject te ontdekken. Je stapt als deelnemer dus letterlijk mee in het verhaal van Nicky en blijft samen reflecteren over de eigen ervaringen, over wat je zelf ziet en wat je nog wil zien veranderen in je eigen werkcontext. Een team van speciaal opgeleide medewerkers begeleidt elk spelersteam hierbij.”

Met de escaperoom wil Asster de empathie van haar medewerkers voor patiënten, bewoners en hun naasten aanwakkeren. “Met deze escaperoom willen we het inlevingsvermogen van ons personeel stimuleren en de kernwaarden van Asster omzetten in de praktijk. Samen zoeken naar de juiste oplossing vergroot ook de samenhang tussen collega’s en ondersteunt zo ook duurzame gedragsverandering.”

Uit de eerste reacties blijkt alvast dat heel wat personeesleden graag willen inschrijven. “Dat moedigt ons aan om in de toekomst nog andere innovatieve methodieken uit te werken met het oog op die mensgerichte zorg”, besluit Plessers.

Foto’s © Asster