Basisschool De Regent in Gingelom heeft een nieuwe speelplaatsmeubel in gebruik genomen. De zitbank werd gewonnen dankzij de deelname aan de nationale scholenwedstrijd van Bebat. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van De Regent massaal gedaan. Zo kwam de school als een van de verdiende winnaars uit de bus.

Dankzij de enthousiaste inzet van alle leerlingen en leerkrachten slaagde Basisschool De Regent erin om hun inzameldoel als een van de snelsten te halen. Hierdoor werd de school tot een van de winnaars uitgeroepen en schittert er sinds kort een nieuwe Bebat-groene zitbank op hun speelplaats, die bovendien gemaakt is uit de gerecycleerde plastic inzameltonnen van Bebat. “Onder de motto’s ‘Dromen, durven, doen’ en ‘Yes we can’, hebben we als school samengewerkt om deze Bebat-wedstrijd te winnen”, vertelt juf Ilse. “We streven ernaar onze leerlingen milieubewust op te voeden. Nu ervaren ze zelf wat voor verschil hun acties kunnen maken. We zijn er dan ook van overtuigd dat onze prestatie zowel de leerlingen als de hele schoolgemeenschap zal motiveren om zich blijvend in te zetten voor een duurzame toekomst.” De nieuwe zitbank krijgt een speciale plek in de schooltuin als vriendschapsbank. “Dat illustreert de kracht van samenwerking en zorg voor de planeet.”

Inzameltonnen

De concurrentie was niet min. Maar liefst 809 scholen waagden hun kans voor de felbegeerde speelplaatsmeubels. In totaal werden door alle deelnemende scholen 224.000 kg batterijen ingezameld. Deze konden daarna door Bebat gerecycleerd worden, zodat er geen grondstoffen verloren gaan of opnieuw ontgonnen moeten worden. ‘Gloednieuw’ is de zitbank bij De Regent dus niet, want ze werd gemaakt van oude plastic inzameltonnen van Bebat. Bebat klopte hiervoor aan bij Govaplast, specialist in plastic recycling. Bij de productie ging niets verloren en bleven de materialen ook in België. De mooie kleur van de oude Bebat-tonnen kon behouden blijven en Govaplast heeft alle +/-60 000 tonnen verwerkt tot speelplaatsmeubels. Zo werden alle plastic tonnen gerecycleerd.