Onder de noemer ‘Boddelkèèr 1580’ trekt Danny Gennez met zijn theaterploegje dezer dagen rond in Sint-Truiden. De belangstelling voor het volkse openluchttheater met een knipoog naar de Truiense en Limburgse actualiteit blijft hoge toppen scheren. Ondanks de kwakkelzomer gingen de optredens in Metsteren en Bevingen zaterdag en zondag door zonder één regendruppel. “Naar verluidt werd er reeds een camionette eieren bij de Clarissen afgeleverd”, grappen Truienaren onder elkaar.

 

De Boddelkèèr heeft een mooie start genomen. De meest gehoorde reactie achteraf van het publiek: “De oude beproefde recepten van straattheater in het plat Sint-Truidens met wat humor en lichte spot over de lokale politiek houden stand. Fantastisch. Ik hoop dat ze zo nog jaren doorgaan!” Zo blijkt het 15e jaar van de Boddelkèèr een topper, bijzonder goed gesmaakt door het publiek. Onlangs was er de 80e verjaardag van Danny Gennez, de voorzitter en ’président-fondateur’ van het straattheater uit Sint-Truiden, dat 15 jaar bestaat. Gennez had er duidelijk zin in. Hij verwelkomde onder andere de 88-jarige Suzanne Tirions uit Walshoutem die een trouwe fan is en alle vele jaren meerdere malen de opvoeringen komt bijwonen (laatste foto). Truienaren lusten ook dit jaar weer pap over de eigen lokale politiek, het DNA van de Boddelkèèr. Zo kregen de spelers het publiek op hun hand met de meezinger over gemeenteraadslid Raymonde Spiritus, het gemeenteraadslid die haar middelvinger opstak tijdens een zitting: “dèè zei et wèè se ’t dink”. Bij elk refrein zongen de aanwezigen dan ook ‘fuck you’ en staken de middenvinger omhoog!

De hoofdact was ongetwijfeld de zanggroep ‘De vareuskes’ die met 5 meezingers over Sint-Truidense toestanden op de tonen van populaire schlagers de Sint-Truidense politieke toestanden onder de loep namen. Ook de Italiaanse goochelaar Luciano, waarvan de acts niet altijd lukten zorgde voor veel hilariteit. Even werd alles wat breder opengetrokken met een blik op Limburg. Zo mijmerden Roodkapje en haar grootmoeder over de onlangs overreden en overleden August-de-wolf. Beiden belandden uiteindelijk op een Rave-party in Brustem… .

De opvoering werd traditioneel afgesloten met de meezinger “Sintrùin begòt ich ààn van óech” (muziek & tekst van wijlen Willy Dewaelheyns).

Tekst © Ivo Breesch en Rudi De Cock

Foto’s © Ivo Breesch (klik op de foto om ze groter te maken)

Lees hieronder ook ons vorig artikel hierover met de speeldata en plaatsen. De inkom is gratis. Wel zelf je stoeltje meebrengen.

Ten huize van een bolderkar…de Bòddelkèèr viert 1580