Van 14 oktober tot 4 november 2022 organiseert Haspo-O Zepperen voor haar leerlingen een inleef- en projectreis naar Madagascar. 5 leerlingen en 4 leerkrachten, gaan samen met 5 vrijwilligers een aantal projecten realiseren in het arme zuiden van dat land. Een spannend avontuur voor de leerlingen van het zesde jaar.
De vijf leerlingen en hun ouders staan er wat zenuwachtig bij omstreeks 14.30 uur afgelopen vrijdag. Nog een half uurtje en een delegatie van 14 leerlingen, leerkrachten en begeleiders vertrekken richting Zaventem. Eindbestemming: Zuid-Madagascar. “Gek hé, te bedenken dat ik met ons kind al jaren niet meer aan de schoolpoort heb gestaan. Ik vind het nog spannender dan die eerste dag op de kleuterschool”, knipoogt een van hen. De delegatie die op het punt te vertrekken staat is een mix van ervaring en jonge ontluikende avonturiers. “Die vijf laatstejaars leerlingen gaan genieten van een unieke ervaring”, weet ervaren rot in ’t vak Jacques Pyls. Samen met Koen is hij vanuit de bouworde van Brustem een vrijwilliger die meegaat om het project te steunen.
Zijn naamgenoot Jacques Poncelet gaat ook mee. “Hasp-O Zepperen is van oorsprong een school van de Paters Assumpionisten”, vertelt Poncelet. “Deze congregatie is actief in meerdere landen, ook in Zuid-Madagascar. In deze zeer arme streek, meer bepaald in Ejeda, beheren de paters een secundaire school en een 30-tal broussescholen in de buurt van Ejeda. Dankzij deze link kan de groep uit Zepperen een onvergetelijke reis maken naar dit ontwikkelingsland. De groep verblijft in het klooster van de paters, die de deelnemers onderdak en voeding zullen verschaffen, maar ook met zorg zullen begeleiden tijdens hun verblijf aldaar.”
Mooi maar arm
Het zal ongetwijfeld een avontuurlijke reis worden. Madagascar is immers een mooi land, maar ook een zeer arm land. “Het is het 10e armste land van de wereld”, vervolgt Jacques. “Vooral Zuid-Madagascar heeft onder de armoede te lijden. De ontbossing en de klimaatopwarming veroorzaken een proces van ‘verwoestijnisering’. Het gebrek aan water en vooral aan proper water is een groot probleem. De bevolking leeft van de landbouw en het is vooral die landbouw die te lijden heeft onder de immense droogte. Ruim 70 % van de bevolking leeft onder de armoedegrens.”
De delegatie zal op hun inleefreis geconfronteerd worden met de schoonheid van het land, maar ook met immense problemen. Jacques Poncelet verduidelijkt: “Er stellen zich vele problemen op vlak van gezondheid en hygiëne. Onze leerlingen zullen ongetwijfeld van de mooie natuur genieten. Maar ze zullen ook de handen uit de mouwen steken; daarop zijn ze voorbereid.”
Projecten
De leerlingen en hun begeleiders hebben zich opgedeeld in 3 gemengde werkgroepen. Eén groepje gaat waterpompen herstellen en waterfilters plaatsen. De groep wil met zelfgemaakte kooktoestellen op zonne-energie water koken en voedsel bereiden. Er staan ook bouwwerken gepland aan twee broussescholen. Een tweede groep besteedt aandacht aan milieuverontreiniging en de derde groep zal EHBO-lessen geven en met educatief materiaal mensen hun hygiëne laten verbeteren. Er zal een productie opgestart worden voor het (zelfstandig) maken van zeep en tandpoeder.
“De voorbereiding heeft heel wat tijd en energie gevraagd, en tegelijkertijd de groepsleden dicht bij elkaar gebracht. Er is veel enthousiasme voelbaar met een sterk gevoel van betrokkenheid en samenwerking. Met veel energie gaan we er aan de slag. Onze ervaringen zullen nog lang blijven nazinderen”, besluit Jacques.
Tekst en foto’s © Rudi De Cock
Foto boven artikel: de delegatie van Hasp-O Zepperen staat vertrekkensklaar voor een inleefreis van drie weken
Foto onder: medeleerlingen zwaaien de avonturiers uit
Foto onder 2: Een leerkracht lacht bij het toeroepen van “Doe dat goed, mevrouw d’Hoedt!”, door een van de thuisblijvers