Afgelopen donderdagvoormiddag is Herman Hansen overleden. Als pater bij de Minderbroeders in Sint-Truiden is hij de grondlegger van het huisige museum. Zijn liefde voor dieren en zijn pretoogjes maakten hem tot een warme persoon. Herman Hansen werd 95 jaar.

Herman Hansen werd 95 jaar geleden geboren in Henis (Tongeren) en wijdde zijn leven in de orde aan het verzamelen en koesteren van meer dan 15.000 franciscaanse erfgoedobjecten in het klooster in Sint-Truiden. Woordvoerder Peter Preuveneers drukte namens het museum zijn dank uit voor de inspanningen van Herman Hansen. “Herman hield, net zoals Franciscus van Assisi, van het theatrale, van het ‘praten met de handen’. Naast hem kijken was onmogelijk. Hij was niet alleen groot en had charisma. Herman hield er een duidelijke mening op na en had een heldere visie. Maar als het eventjes kon, poneerde hij die met een kwinkslag. Ook zijn pretoogjes waren een schoon handelsmerk”, aldus Preuveneers.

Congo

Op 15 februari 1953 werd Herman tot priester gewijd en op 26 augustus 1955 vertrok hij op 28-jarige leeftijd naar Belgisch Congo. In Kolwezi in de provincie Katanga bouwde hij een onderwijsnet uit voor Europese kinderen. Op 10 oktober 1975 keerde Herman terug naar Sint-Truiden en werd er gardiaan in het Minderbroedersklooster tot 1989. Hij had ook tot 2004 de parochie van Halmaal onder zijn verantwoordelijkheid.

Dierenvriend

“De pater was een grote mensen-en dierenvriend en vriend van God”, vervolgt Preuveneers. “Elke namiddag kon men hem naar de vogelvolière en de kippenren zien trekken in de tuin van het minderbroedersklooster. Ook in Home Elisabeth, waar hij in 2016 naar verhuisde, voerde hij met veel liefde de vogels. Ook daar was er ‘s namiddags tijd voor een dikke sigaar en een spelletje rummikub. Over die periode in home Elizabeth zei hij: ‘Vroeger was ik dit, of was ik dat. Hier in home Elisabeth ben ik mindere broeder geworden. Gelijk zijn zoals uw naaste. Aandacht en zorg hebben voor mekaar, voor de mensen die hier hun laatste jaren doorbrengen. Een helpende hand, een vriendelijk woord.’ Herman maakte het er graag gezellig en er was ook nu altijd tijd voor een grapje. Hij liet er zich een paar jaar geleden, op 4 oktober, op de feestdag van Sint-Franciscus, nog fotograferen met een kip op uw hoofd. Die bleef daar goedgemutst zitten.”

Voor Peter Preuveneers van het Museum De Mindere zal Herman voor altijd verbonden zijn aan het museum. “Hij laat dat en de herinneringen aan ontelbare mooie ontmoetingen in de harten van ons en vele andere mensen achter. Herman, bedankt voor alles en tot ziens. Goeie thuiskomt, à Dieu.”

“In zijn zonnelied heeft Franciscus van Assisi het volledig uitgezongen. De natuur is van iedereen en iedereen heeft daarin zijn taak om die natuur te bewaren en eigenlijk een hand toe te steken. Franciscus van Assisi is de ecologist avant la lettre.” (quote van pater Herman Hansen)

Foto’s © Filip Naudts en Museum De Mindere