Na 20 jaar van muzikale stilte zullen 100 muzikanten van het voormalige Haspengouws Jeugdorkest (HJO) een reünieconcert brengen. Decennia lang vonden jeugdspelers van tientallen lokale dorpsorkesten de weg naar het HJO om er banden te smeden en zich muzikaal te professionaliseren, en bleek het vaak een opstap naar een (internationale) loopbaan. “Dit zijn weken met een emotionele rollercoaster. We zijn immers de stichters en de uitbouwers van het HJO ontzettend dankbaar, we hebben er extra DNA meegekregen”, vertelt initiatiefnemer Kristof Smullenberghs.

 

“Met enkele HJO-muziekvrienden op café rijpte het idee om een reünieconcert te organiseren”, steekt Kristof Smullenberghs van wal. “Na het grote afscheidsconcert 20 jaar geleden in het cultuurcentrum van Hasselt was het over and out. Met het HJO realiseerden Paul Hendrix en Paul Prial destijds hun droom om een jeugdorkest op te bouwen. Ze wilden jongeren vanuit lokale orkesten laten samen spelen om zo een netwerk op te bouwen en de lokale orkesten een boost te geven. Al gauw steeg het ledenaantal fors en klopten ze op hun toppunt in de jaren ’90 af op 130 muzikanten uit Haspengouw, van Tongeren tot Zoutleeuw en alles wat er tussen ligt. Er werd samen gemusiceerd en er werden concertreizen gemaakt naar Koksijde, Hongarije, Turkije. Daarnaast kwamen de muzikanten elkaar vaak tegen in de muziekwereld. Dat Haspengouw klitte altijd samen.” Over concurrentie voor lokale dorpsorkesten was er nooit sprake. “Je moest zelfs bij een ervan zijn aangesloten om ook bij ons te mogen spelen”, vertelt Kristof. “Begin jaren 2000 begon de afbrokkeling om verschillende redenen. De blaasmuziek had een dip en de groep werd kleiner maar er was wel dat fenomenaal slotconcert met de muziek van de film Lord of the Rings in CC De Velinx in Tongeren.”

Koksijde

Wat bij Kristof heel sterk en voelbaar is bijgebleven, is de band die er was met de muzikanten onderling, en de concertreizen naar onder andere Koksijde. “Zoals jongeren op kamp met de jeugdbeweging gaan, zo gingen wij op concertkamp. Vooral de band met het jeugdorkest van Koksijde is gebleven. We beleefden er hilarische tijden met sketches op de bonte avond, er werden banden gesmeed, we werden er een hechte vriendengroep. Sommige muzikanten hebben dankzij het HJO een professionele muziekloopbaan kunnen ontwikkelen tot in het buitenland toe.”

Ouverture

Op de Facebookpagina van HJO werd onlangs het idee van een reünieconcert gepost. “Op 24 uur tijd hadden we al meer dan 60 inschrijvingen en dat aantal is blijven stijgen. We repeteren nu volop, en iedereen komt erg goed voorbereid naar de repetities. De leden van het HJO zijn nu 20 jaar ouder, met ook 20 jaar meer speelervaring. We zijn tussen 30 en 60 jaar, drie generaties, die zich heel dankbaar voelen. Er zijn zoveel mensen die voor ons iets betekend hebben, ze zijn als tweede ouders voor ons. We voelen ons alsof we twintig jaar terug in de tijd worden gecatapulteerd. Aanstaande zaterdag 8 juni zullen we met 100 muzikanten op een hoog niveau musiceren, met als opening een eigen geschreven ouverture van de hand van bastromponist Wim Bex.” Na het concert – waarop ook muzikanten uit Koksijde aanwezig zullen zijn – kunnen bezoekers ook eens door de geschiedenis van het HJO wandelen dankzij ruim 50 fotoboeken.

‘Merci’ – reünieconcert o.l.v. dirigent Ronny Ramaekers, CC Hasselt, 8 juni, 20 uur.

Tickets via haspengouws.jeugdorkest@gmail.com