Naar jaarlijkse traditie afgelopen zondag de fruitmarkt plaats. Standhouders boden hun streekproducten aan en er werd gezellig heen en weer gekuierd tussen de kraampjes en genoten van de zon en van randanimatie. Bij de Keizerlijke Commanderie werden de fruittobs beoordeeld. En stadsgidsen tekenen present om kijklustigen rond te leiden in het oude stadhuis. Het aanbod van de standhouders inspireert bezoekers om zelf aan de slag te gaan met fruit.

De tijd van de fruitoogstfeesten met bijhorende stoet of processie ligt alweer 25 jaar achter ons. Tijden veranderen en sinds een aantal jaren is de fruitmarkt op de groenmarkt de alternatieve trekpleister geworden. Dit jaar waren er enkele fruittelers die de bezoekers konden inspireren om thuis ook met fruit aan de slag te gaan. Fancy Fruit een heerlijke cherry punch aan de bereiding en gafen ervan. Ook de provincie uit met appelsap van Vanlangenaker, fijn om te proeven. In het oude stadhuis kon je wandelen tussen de verschillende creaties met fruit. Het publiek kon mee stemmen om de beste fruittob aan te geven.

In beeld: Bij de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie werden de vele creaties met binnengebracht fruit bestudeerd en beoordeeld 

De lekkerste fruitgerechten en de mooiste fruittobben vielen in de prijzen

 

Afgeleide producten

De laatste jaren worden er meer afgeleide producten gemaakt van fruit. De vele confituren, perenbroden tot en met gin van Haspengouw konden geproefd worden en er werden ook verklapt hoe je zelf kan maken. De Zoer Gins (meervoud) van Carl Nijssens vielen erg in de smaak. Daarnaast kwam er nieuwe ‘Lam Gin’ met appeltjes van Haspengouw. “Het had dus ‘lam’ gegeten. Meteen was de naamkeuze gemaakt”, aldus het sympathieke Truiense duo.

  Carl Nijssens en zijn Zoer Gin

Ook uit Sint-Truiden: de Lam Gin

De toeristen die gisteren de weg naar de binkenstad vonden een ritje op de Pipo-trein aangeboden. Stadsgidsen zoals Danny Gennez en zijn collega’s opgestelde mensen en rond in het oude stadhuis en gericht anekdotes te vertellen. Of anders gezegd…het was een ‘sap’pige dag met voor ieder wat wils.

De Pipo-trein tsjokte volgeladen rond

Een BT op de markt. Bekende Truienaar Kris Beets die zaterdagavond nog een spetterend optreden gaf in het cultuurcentrum was er ook bij

Foto’s © Rudi De Cock