Talloze knopjes hebben aarzelend hun openspringen ingezet. Het bloesemseizoen komt erg dichtbij. De komende weken staan er tal van bloesemactiviteiten op het programma zoals in Wellen en Kortessem. In Velm (Sint-Truiden) was er dit weekend al een opstart van een bloesembar. “Ik kom vanaf nu elk weekend fietsen in Haspengouw zolang de bloesemperiode duurt”, vertelt Antwerpenaar Filip Lambrechts.

“Echt volle bak vind ik het nu nog niet”, steekt Filip Lambrechts van wal. “Er zijn nog niet veel activiteiten, maar daar kom ik eigenlijk niet voor. Ik fiets graag tussen de bloesems en heb vandaag al mooie dingen gezien. Naast de parking is er dus voor mij als Antwerpenaar ook nog het mooie Haspengouw”, lacht hij. “Volgend weekend zal er wel veel volk komen als het weer meezit.” Lambrechts is topfit en doorkruist op een dag met gemak – niet elektrisch – Haspengouwse dorpjes. “Wat me opvalt is dat er vandaag ook al West-Vlamingen waren. Mensen hebben blijkbaar goesting in die bloesemperiode.”

Activiteiten

Voor sommige initiatieven sparen organisatoren kosten noch moeite. In Velm was er dit weekend veel belangstelling voor de Bloesembar. Die werd zondag plechtig geopend door Truiens wereldkampioen Nina Derwael. Voor haar thuisbasis heeft dat ze dat maar al te graag over. Volgend weekend belooft de Bloesemrun een topper te worden. Die duurt maar liefst 14 dagen. “Het is een mooie wandel- en looproute”, vertelt Bruno Vanherck. “Het vertrek van deze duurloop van 9 km is voorzien aan de kerk van Ulbeek waar er ook voldoende gratis parkeergelegenheid is. Het Bokkerijdersteam staat bekend om zijn mooi uitgestippelde routes. Voor wie liever wat korter loopt is er ook een route van 5 km voorzien die je voert via veldwegen en holle wegen naar het gehucht Oetersloven waar je de barokke kapel uit de 17de eeuw passeert.”

Ook de Nationale Boomgaardenstichting heeft de bloesemgekte opgepikt. Zij voorzien in Vliermaal (Kortessem) op 10 april een Bloesem+ meeting. “We voorzien een wandeling en een fietstocht doorheen de bloesempracht. Ook een rit met het bloesemtreintje naar de Hertenbergboomgaard zal klaarstaan. En we verrassen de bezoekers graag met een appelcroque en een Haspengouwse appeldrank, allebei nieuwigheden die we u graag willen voorstellen.” De organisatie heeft ook bloesem-gerichte workshops in petto.

Filip Lambrechts (rechts) op vraaggesprek bij Rudi De Cock

Foto Nina: © Golazo Media

Foto Filip: © Rudi De Cock

Het favoriete bloesemgedicht van Filip Lambrechts:

Zouden bloesems
dan zo kwetsbaar zijn
omwille van
het ongelooflijk mooie
dat zij immer in zich dragen ?

zij hebben allen
hun geheim bewaard
en spreken toch uitbundig
over het nieuwe
dat te gebeuren staat

(Anneke Bakker)