Er valt de komende dagen heel wat te beleven in onze mooie fruitstreek. Vakantie is ook leuk als je thuis blijft. Een overzicht van een resem activiteiten.

Beginnen doen we in Sint-Truiden waar De Boddelkèèr nog enkele laatste keren optreedt voor wat dit seizoen betreft. Het gratis openluchttheater van Truienaren die in het ‘plat sinttruiens’ humor brengen over lokale (politieke) gebeurtenissen gaat ondanks mogelijks regenweer altijd door omdat er op elke locatie ook binnen kan worden gezeten. De inkom is gratis maar je moet wel zelf je stoeltje meebrengen. Dit zijn de data en plaatsen: op 1 augustus in Kortenbos, Kortenbosstraat 161 *** 2 augustus: Chiro Sint-Marten, Breendonkstraat *** 3 augustus: De Kajaan, Gorsemweg 34 *** 4 augustus: Zaal De Kring, Vincent Betsstraat 8B, Zoutleeuw *** 5 augustus: Begijnhof *** 6 augustus: Hoeve Boonen, R. Schrijversstraat 47.

Muzikanten uit de Oekraïense steden Odessa en Kiev zullen op zaterdag 5 augustus in Sint-Truiden een vredeswake opluisteren met hun instrumenten. De muzikanten willen met hun muziek stil staan bij het onnoemelijke leed dat zich afspeelt in hun land. Alle Truienaren zijn uitgenodigd op de Vredeswake in de tuin van het klooster van de Minderbroeders.

De Truiense Zomeravonden zijn terug voor een derde editie. Na een erg geslaagde editie in 2022 in de tuin van de abdij zet CC De Bogaard haar podium op in de tuin van het Minderbroedersklooster in de Capucienessestraat. Van woensdag 9 tot zondag 13 augustus kan je er in openlucht en met een drankje komen genieten van muziek, theater, literatuur en comedy. Er wordt afgetrapt met echte comedy op woensdag 9 augustus. MC Jan Linssen brengt de 18-jarige Warre Verlinden mee, mét ukelele en ontwapenende charme. Foute vriend, impro-speler en comedian Jeron Dewulf is ook van de partij en als headliner verwelkomen ze daar niemand minder dan Nigel Williams.

Het gemeentebestuur van Heers en de vzw Met Lege Handen organiseren nu zondag een familiedag in zaal De Bammerd. Dan worden er de sterrenkindjes herdacht. Ouders en familieleden die een baby verloren kunnen er terecht op een familiedag voor lotgenoten. Het is de zelfhulpgroep Met Lege Handen die het initiatief op poten zet. Iedereen is er welkom van 13 tot 17 uur in de Paardskerkhofstraat 20 in Heers. Op voorhand inschrijven is wel verplicht. Dat kan via 011 48 01 17. De gemeente werkt al langer samen met de vzw. Op de site van het administratief centrum staat sinds twee jaar een monument met twee vlinders ter nagedachtenis van alle overleden kinderen uit de gemeente. Het gemeentebestuur liet toen witte ballonnen op om het monument in te huldigen.

Nog op zondag 6 augustus kunnen boekenliefhebbers van 10 tot 18 uur terecht in het Begijnhof van Tongeren voor de 25ste internationale boekenmarkt. 50 standhouders uit Vlaanderen en Nederland stellen er een kraam met hun beste boeken op. De straatjes van het Begijnhof bieden plaatsen aan 50 gerenommeerde antiquaren, boekhandelaren en liefhebbers. De boekenmarkt is erg gekend in onze regio.

Verder voorziet Tongeren een uniek groepsuitje. Onder begeleiding van een ervaren stadsgids kom je alles te weten over het historische hart van Tongeren en ontdek je de schatten van de stad zoals het prachtig gerestaureerde stadhuis, een ware eyecatcher met haar rijke geschiedenis. Verken daarna de levendige Grote Markt met de majestueuze Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en het iconische standbeeld van Ambiorix. Vraag je groepsbezoek aan via www.visittongeren.be

Dwalen met verhalen

De afgelopen twee jaar werden er drie verschillende ‘Dwalen met verhalen’-wandelingen in Borgloon georganiseerd en dat was telkens een succes. De zomereditie bevat nieuwe, spannende verhalen. Verteltheater De Belleman ontwikkelde 8 mooie platen op A1-formaat voorzien van een toepasselijke illustratie en QR-codes. Elke vertelplaat kadert in een ander thema. Na het scannen van de QR-code vertelt meesterverteller Warre Borgmans eerst een opmerkelijke anekdote. Nadien brengen ervaren vertellers leuke verhalen in het kader van het thema. Op elke plaat is er een vertelling voorzien voor kleuters, voor kinderen tot 12 jaar en voor volwassenen. Verder kan er ook nog een QR-code gescand worden waarbij de deelnemer alle praktische informatie m.b.t. de wandelroute verkrijgt. Voor deze activiteit neem je contact op met het Toeristisch Onthaal Visit Borgloon, Stationsplein 8 (achteraan parking P5), 3840 Borgloon *** Telefoonnummers: 012 67 36 53 of 012 67 36 54 of via mail: toerisme@borgloon.be

HASSELT – Pukkelpop editie 2023 – 17-20 augustus

Van en naar de festivalweide met de bus van De Lijn? Check it out via https://www.pukkelpop.be/nl/info/transport/met-de-bus/