In Villa Rosa, een van de woonzorgcentra in Sint-Truiden, vond een inspirerend evenement plaats waarbij bewoners deelnamen aan een ‘valathon’. Deze unieke activiteit combineert het wandelen van een marathon met oefeningen die het evenwicht stimuleren. Het initiatief kwam tot stand in het kader van de week van de valpreventie, met als doel het bewustzijn te vergroten over de risico’s van vallen bij oudere volwassenen en het belang van regelmatige lichaamsbeweging.

Ouderen lopen vaak een verhoogd risico om te vallen, maar studies tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om dit risico te verminderen. De ‘valathon’ in Villa Rosa benadrukte het belang van beweging voor het behoud van een goede gezondheid en welzijn bij ouderen. Bewoonster Jeanine begrijpt als geen ander het belang van stappen en beweging. Ondanks de uitdagingen die ze soms ondervindt bij het lopen, toont ze vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Met de steun van Sofie, een medewerkster van het woonzorgcentrum, wordt Jeanine tijdens een wandeling op de afdeling begeleid. Ze maakt hierbij slim gebruik van de Taurus Walker, een loophulpmiddel dat het mogelijk maakt om veilig en rechtop te wandelen.

Samen 42 kilometer

Het hoogtepunt van de ‘valathon’ was het gezamenlijk wandelen van rondjes rond het woonzorgcentrum, waarbij bewoners en hun buddies estafettegewijs de stok doorgeven. Met deze gezamenlijke inspanning slaagden de bewoners erin om samen de afstand van een volledige marathon, 42 kilometer, af te leggen. “Het bevordert de fysieke gezondheid, maar ook de versterking van de onderlinge banden en het gevoel van gemeenschap binnen Villa Rosa”, vertelt een van hen.

Het succes van de ‘valathon’ toont aan hoe belangrijk het is om ouderen te ondersteunen bij het behouden van een actieve levensstijl en het stimuleren van lichaamsbeweging. Het draagt bij aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van ouderen, en versterkt tegelijkertijd de sociale cohesie binnen het woonzorgcentrum.